2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Szeged

Itt duplán keres a Pet Shop Boys?

Majdnem nettó 58 millió forintért jön el a SZIN-re a Pet Shop Boys. Elsőre ez igen magas gázsinak tűnik, még a britek leghíresebb popduója esetében is.

A június 22-i közgyűlés előterjesztései között szerepel, hogy az idén 50 éves fesztiválra „a rendezvény jubileumhoz méltó megrendezéséhez” 50 millió forint külön támogatást ítélt meg az önkormányzat. A hivatalos dokumentumból kiderült az is, hogy idén a SZIN legismertebb külföldi fellépője a Pet Shop Boys együttes lesz, amelynek koncertjére augusztus 24-én kerül sor. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője az együttes menedzsmentjét ellátó Cage Tours LLP nevű szervezettel már megkötötte a 185 ezer euró, azaz (a teljesítés napján) 57 579 400 forint + áfa összegű szerződést, amelynek pénzügyi teljesítése – a népszerű együttes fellépésének biztosítása érdekében – 2018. március 22. napján megtörtént.


Ők a leghíresebb brit pop duó – de az 58 milliós gázsi soknak tűnik

Az irtózatosan magasnak tűnő ár – amely több mint 73 millió forintot jelent bruttóban – a cateringet, a szállást és az utat nem tartalmazza.

Az árat azonban a nemzetközi fellépők esetében sok tényező befolyásolja. Azt is figyelembe veszik, hogy éppen mennyire népszerű az együttes, mennyire hívják őket koncertezni máshová, mennyire népszerű a rendezvény, mekkora közönség előtt kell fellépniük. Csökkenti az árat, ha ugyanabban az időszakban környező országokban is színpadra állnak, így nem kell a fél világot átutazniuk csak azért, hogy Magyarországra jöjjenek. Szempont az is, hogy a menedzsment, illetve a fellépők ügynöksége mennyi jutalékot számít fel.


A magyar sztárok sem olcsók

Néhány hete járta be a sajtót egy lista, amelyen a magyar popzene topelőadóinak java szerepel, a díjazásukkal együtt. A rekorder Rúzsa Magdi 3 millió 400 ezer forinttal, aki a másfél órás koncert mellé még 650 forintot is felszámol leutazott kilométerenként. Charlie például 1 millió 265 ezer forintért játszik 90 percet.

Rendezvényszervezésben jártas forrásainktól úgy tudjuk, hogy a Pet Shop Boys négy éve 80-100 ezer euróért (az akkori árfolyamon számítva 24-31 millió forint) lépett fel a Budapest Parkban, amely ár szintén nem tartalmazta az utat és a szállást. Összehasonlításképpen: az idei SZIN másik fellépője, Sean Paul tarifája információnk szerint 100-120 ezer euró. 2015-ben a Scooter 25 ezer euróért lépett fel, ami az akkori árfolyamon számítva majdnem 8 millió forint.

Extrém tarifákról is hallottunk: például a Metallica és a Guns N’ Roses 1-1 milliárd forintért koncertezik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.