2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Járni sem bírt Juncker

Ismét nagyot alakított Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki a múlt heti NATO-csúcson tűnt részegnek, sőt több embernek kellett támogatnia, mert járni is alig bírt. Szerinte csak az isiásza miatt volt járásképtelen.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a NATO-csúcson nem tett sokat azért, hogy megcáfolja az alkoholizmusáról szóló pletykákat. A Daily Mail videóján tisztán látszik, hogy Juncker a lábán is alig tud állni, sőt több emberre van szükség, hogy sétálásra bírják. A teraszon és a lépcsőkön többek között Porosenko ukrán elnök támogatta őt, de Macron francia elnök és Rutte holland miniszterelnök is próbálja kezelni a kínos helyzetet.


Az ominózus eset után munkavacsorát rendeztek a csúcs résztvevőinek, ahol a portugál miniszterelnök, Antonio Costa azt mondta, hogy Európai Bizottság első embere már korábban hátfájásra panaszkodott, és szerinte csak az isiásza újult ki. A BBC szerint egyébként a vacsorára Juncker tolószékben érkezett.

Az isiászos sztori nem új keletű, hiszen júniusban Juncker Dublinba látogatott, ahol egy a brexittel kapcsolatos tárgyaláson vett részt. Köszöntőjében anélkül, hogy korábban erre bármi utalást tett volna, elmondta, hogy ő nem szokott részeg lenni, csak éppen problémák vannak a hátával, mert isiászos, de azért szívesebben lenne részeg.


Nem a Daily Mail felvétele az első, amelyen jól látható, hogy a 63 éves luxemburgi politikusnak gondjai vannak. Egy évvel ezelőtt a genfi ENSZ-csúcson is lencsevégre kapták, amint politikushoz nem méltó módon viselkedik, puszilkodik, smúzol. Akkor a The Sun című angol lapnak meg nem nevezett diplomáciai források azt nyilatkozták, hogy Juncker bizony akkor már „nem volt szomjas”.

„Világos volt, hogy Juncker már nem szomjas. Folyton beleütközött emberekbe és tárgyakba is. Emellett főként az alacsonyabb beosztású alkalmazottak társaságát kereste, hogy beszélgessen velük. Furcsán viselkedett, és egy kicsit mindenki szégyellte magát miatta” – mondta akkor a lapnak a neve elhallgatását kérő diplomata.

2017-ben pedig az akkori olasz miniszterelnökkel, Paolo Gentilonival találkozott Rómában, ahol még az őt szállító autóból is csak nehezen tudott kiszállni, és alig bírt odasétálni a fogadására érkezettekhez, hogy üdvözölje őket.

Kérdés tehát, hogy valójában képes-e Soros György nagy cimborája, Juncker méltósággal és megfelelő szakértelemmel ellátni a feladatait.

Kapcsolódó Cikkek