2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Budapest XVI.kerület

Jelentősen csökken a repülőgépek okozta zaj a Kertvárosban!

Hosszú évek kitartó munkájának, számos tárgyalásnak és még több egyeztetésnek köszönhetően tovább csökken a repülőgépek által keltett zaj a kerületben.

A Budapest felé emelkedő légijárműveknek nem kell a XVI. kerület felé 15 fokos kitérőt tenniük ( piros vonal), hanem az egyszerűbb és biztonságosabb egyenes felszállási útvonalat (zöld vonal) kell követniük

Mint azt Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő és Kovács Péter, kerületünk polgármestere bejelentette, 2018. augusztus 16-ától lép életbe a HungaroControl Zrt. által kidolgozott, az európai uniós szabályozással összhangban lévő új felszállási útvonal. Az új műszeres szabvány indulási eljárása szerint már nem kell a Budapest felé emelkedő légi járműveknek a XVI. kerület felé 15 fokos kitérőt tenniük, hanem az egyszerűbb és biztonságosabb egyenes felszállási útvonalat kell követniük. Ennek következtében a felszálló repülőgépek legalább egy kilométerrel távolabb kerültek a XVI. kerülettől. Ráadásul nem kell a nehezen betartható és ezért a lesodródás veszélyét magában rejtő kitérőt, majd visszatérőt megtenniük, így megszűnik, hogy a XVI. kerület közelében forduljanak a repülőgépek, ami szintén jelentősen csökkenti a zajt.


Szatmáry Kristóf és Kovács Péter közösen jelentette be a zajcsökkenést ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az augusztus közepén életbe lépő változás nem érinti a korábban kiharcolt eredményeket, így reggel 5 és 8 óra között, amennyiben a körülmények engedik, továbbra is Budapesttől kifelé emelkednek majd a repülők.

Kapcsolódó Cikkek