EUR: 332,90 Ft
CHF: 302,74 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Szeged

Jól jött az alaptörvény-módosítás

Reggelente a munkába indulók már hajnalban találkozhatnak az olykor erőszakosan kéregető hajléktalanokkal a Széchenyi téren és a Dóm tér környékén. Igaz, az utóbbi gócpontot a Dóm-projektnek köszönhetően a napokban megszüntették.

Az árvízi emlékmű alatt és a körtöltés oldalában tanyázó hajléktalanok helyzetére a terület szocialista önkormányzati képviselői eddig csak félmegoldásokat találtak, ígéretből persze nem volt hiány. Mondhatnánk, hogy kit zavar, ameddig nincsenek szem előtt, de egyrészt embertelen körülmények között élnek a szerencsétlen sorsú emberek, másrészt lenne helyük a város hajléktalanszállóin.


A Dugonics téren, a kis Tesco előtti füves területen kora este a napközben összekoldult pénz elköltése után randalíroznak, az ott járóktól nem zavartatva magukat végzik a dolgukat, így nemegyszer átható vizeletszag lengi be a területet.

De a Somogyi és Zrínyi utca sarkán lévő éjjel-nappali is kedvelt találkozási pont, helyben fogyasztják a napi betevőt, ha pedig elfogyott az alkohol és a pénz, a közeli vendéglátóhelyek teraszain ülőktől kéregetnek – igen agresszívan. Késő éjszaka a bódult dajdajozás vagy az egymás közti vitás kérdések hangos, néha tettlegességig fajuló rendezése a program.


Van, amikor ezzel az éjszakát sem várják meg. Szerda délután a Dugonics téren, a szökőkútnál látta fotóriporterünk, ahogy a rendőrök elvittek egy láthatóan utcán élő fiatalembert, miközben a mentősök éppen egy szintén hajléktalan nő sebeit látták el. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint egy 22 éves férfi előzetes szóváltást követően egy asszonyt és egy kutyát bántalmazott Szeged belvárosában. A feltételezett elkövetőt a rendőrök előállították. Ellene súlyos testi sértés kísérlete és állatkínzás miatt indult eljárás. Mindez fényes nappal, Szeged belvárosában a turistaszezon elején.

Eddig ez megszokott látvány volt a belvárosban

A padok felújítás után visszakerülnek, viszont addig sem alszanak rajtuk

Ebből kiderül, hogy módosul a szabályozás, az összes közterületen tilos lesz az életvitelszerű tartózkodás, szemben az eddigiekkel, ami csak a világörökségi részeken, illetve az önkormányzat által kijelölt területeken tiltotta azt. Aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, és a hatóságok felszólítása ellenére sem hagyja el a területet, szabálysértést követ el. Külön szól a módosítás arról, hogy a helyszín elhagyásának minősül az is, ha a hajléktalan bemegy egy szállóra.

A padcsere segített

A jó idő beálltával a Dóm téri árkádsor alatti padok átmeneti szállóvá változtak. Több hajléktalan is odaköltözött, állandó lakhelynek választva a város egyik legszebb terét. Az alvás mellett rendszeresen kéregettek, és ezt legtöbbször erőszakosan tették. Többször hiányos öltözetben, megbotránkoztató viselkedéssel riogatták az arra járókat. A Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó, műemlékvédelem alatt álló területről tegnap eltűntek a kőülőkék, illetve az ott maradó padokra kovácsoltvas elválasztó/„karfa” került. Az egyházmegye tájékoztatása szerint a két mészkő ülőke a Dóm-projekt részeként készült, amelyet 2015 nyarán helyeztek el a Nemzeti Emlékcsarnokban. A padok mára elszennyeződtek, megkoptak, több helyen megsérültek, így karbantartásuk időszerűvé vált. A felújításra elszállított padokat a későbbiekben várhatóan visszaviszik a Pantheonba, a kovácsoltvas-beépítéssel pedig a térre látogatók kényelmét szeretnék szolgálni. Ennek a felújításnak köszönhetően viszont a szabadtéri játékok kezdetére eltűntek a térről a hajléktalanok.

A módosítás szerint az önkormányzatoknak október 15-ig hatályon kívül kell helyezniük azokat a rendeleteket, amelyekben kijelölték, hogy hol jogellenes az életvitelszerű közterületi tartózkodás.

A témával kapcsolatban a szegedi önkormányzatnak is elküldtük a kérdéseinket, azt kérdeztük, hogy egyetértenek-e az új rendelettel, vagy sem, illetve annak életbelépése esetén okozhat-e valamilyen problémát a hajléktalanok ellátása Szegeden. Amint megkaptuk a válaszokat, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.