EUR: 323,16 Ft
CHF: 287,79 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Kecskemét

Kecskemét lesz a világ tájfutásának fővárosa

Öt földrész 38 országának 330 versenyzőjét várják a Junior Tájékozódási Futó Világbajnokságra, amelyet július 8. és 14. között rendez a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Vasutas Sport Egyesület, a Kecskeméti Zöld Sportok Egyesülete és a Kiskunsági Nemzeti Park. Az esemény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere.A múlt héten jelentették be a Városházán, hogy július elején rendezik a Junior Tájékozódási Futó Világbajnokságot megyénkben. A részletekről Szokol Lajos és Szokol Mónika, a szervezőbizottság elnöke és alelnöke számolt be. A rendezési jogot 2016-ban nyerte el Magyarország, és azóta több edzőtábort biztosított a nevező országoknak. A világbajnokság több versenyszámmal több helyszínen zajlik.

Szeberényi Gyula Tamás sportért felelős alpolgármester elmondta, fontos Kecskemét sportéletének fejlesztése, egy ilyen verseny pedig közelebb hozhatja a lakosságot a sportélethez. Öt földrész 38 országából 330 versenyző, 90 edző és csapatvezető érkezik a városba, nyolc országból jönnek újságírók, akik az eseményt a helyszínről tudósítják. A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség több vezető tisztségviselője is jelen lesz a versenyen, hiszen ezen a héten Kecskemét lesz a világ tájfutásának fővárosa.


Sok esélyes van, de a svájciak, finnek, svédek, norvégok, dánok és a csehek a legesélyesebbek a dobogós helyezésre. A legnagyobb favorit a hétszeres svájci junior világbajnoknő, Simona Aebersold, aki már a felnőtt Eb-n is dobogóra tudott állni az idén. A magyar csapatban 6-6 férfi és női versenyző indul (ez a maximálisan indítható létszám). A nőknél van esély egy számjegyű eredmény, akár dobogós helyezés elérésére.

Az erdei versenyek homokbuckás, borókás terepei különlegesnek számítanak a sportágban. A változatos domborzat és a különleges növénytakaró azonosítása versenytempó mellett szokatlanul nehéz feladat elé állítja a résztvevőket. A sprint versenyszámnak Kecskemét belvárosa ad otthont. Itt a versenyzőknek atletikusan gyors tempó mellett kell hibátlanul tájékozódni a tereken, utcákon és belső udvarokban, átjárókban elhelyezett (rejtett) tájékozódási pontok között. A leglátványosabb szakasz a városháza és a nagytemplom előtti térszakaszon lesz, ahol többször is átfutnak a versenyzők az ugyanitt történő célba érkezés előtt. Ez a versenyszám a leglátványosabb a nézők számára.


A versenyzők egyharmada GPS-nyomkövetővel fut, és a terepen elhelyezett időmérő pontokról is online érkeznek a részidők. Így a versenyt élőben nyomon lehet követni, akár egy sí-, kerékpár- vagy maratoni futóversenyt. A futamokkal kapcsolatos minden információ – rajtlisták, GPS-nyomkövetés, eredmények, térképek, képek, videók stb. – megtalálható lesz a verseny honlapján (www.jwoc2018.hu). A megmérettetéssel párhuzamosan a JWOC Tour Dél-alföldi Tájfutó Napok zajlik, ahol bárki elindulhat.

Kapcsolódó Cikkek