2020. április 08., szerda
Dénes

Belföld

Kedden kezdődik Kovács Béla kémkedéssel vádolt egykori jobbikos politikus büntetőpere

Kedden kezdődik az Európai Unió (EU) intézményei elleni kémkedéssel, valamint költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával vádolt Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus elleni büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken.

Kovács Béla 2010 májusától EP képviselő. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az EU intézményei elleni kémkedés miatt, a legfőbb ügyész 2014 májusában indítványozta, hogy az Európai Parlament (EP) függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát, amire 2015. októberében került sor. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2017 decemberében emelt ellene vádat, Kovács Béla akkor bejelentette, hogy kilép a Jobbikból.


A vád lényege, hogy a képviselő egy idegen állam érdekében, annak titkosszolgálata részére kémkedett, aktívan segítette az orosz hírszerzést. E tevékenység célja az volt, hogy az Oroszországi Föderáció érdekében az EP-n belül erős háttérbázissal rendelkező, nyíltan EU-ellenes tábor jöjjön létre, belülről bomlasszák az Európai Közösségek intézményeinek munkáját és az orosz érdekeket helyezzék előtérbe. Ezzel kapcsolatban a KNYF korábban azt közölte: a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő konspiratív módon rendszeresen találkozik orosz diplomatákkal és havonta Moszkvába látogat.

Az ügyészség szerint a jobbikos politikus 2012 és 2014 között orosz hírszerzőnek adott át adatokat, például energetikai tárgyalások részleteiről, ártárgyalási stratégiákról, a világ legnagyobb földgázkitermelő cégével kapcsolatos uniós vizsgálatok hátteréről, Moldova uniós csatlakozásáról, az EU és Ukrajna, Fehéroroszország kapcsolatáról, a Déli Áramlattal kapcsolatos uniós álláspontról, az európai bankrendszer jövőjével kapcsolatos adatok megszerzéséről, átadásáról, a 2014-ben esedékes európai parlamenti választásokról, és európai uniós csúcstalálkozóról.


A vád szerint Kovács Béla a Magyarországról távozó orosz hírszerző utódját is informálta – többek között – az EU aktualitásairól, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

A nyomozás során az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlására fiktív – érdemi munkavégzés nélküli – gyakornoki foglalkoztatások miatt 2015 októberében újabb eljárás indult. Ebben az ügyben is felfüggesztették a képviselő mentelmi jogát, majd a két eljárást egyesítették.

A költségvetési csalásra vonatkozó vádpont szerint a képviselő és három társa összesen több mint 21 ezer euró – több mint hatmillió forint – vagyoni hátrányt okozott az EP-nek 2012-ben és 2013-ban.

Kovács Béla és költségvetési csalás miatt megvádolt három társa szabadlábon védekezik.

Kovács Béla nyilatkozataiban tagadta a vádakat.

Kapcsolódó Cikkek