EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb II.kerület XI.kerület XII.kerület

Kelemen Barnabásék a családi zenélésben is profik

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművész-házaspár által megálmodott Fesztiválakadémiát július 23–29. között rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Kelemen Barnabás a Svábhegyen született, ott nőtt fel és kezdett el hegedülni, nagy zenészpéldaképek szomszédságában. Az idén 40 esztendős Kossuth-díjas művészt, háromgyermekes családapát személyes indíttatásáról és a Fesztiválakadémiáról kérdeztük.

A Svábhegyen született és ott felnőtt világhírű hegedűművész a Lokál Extrának elmondta, az Jókai Mór Általános Iskola körüli összes titkos rejtekhely benne él mind a mai napig.


– Tökéletesen tudom az összes zeg-zugot, ahol valami fontosat mondtam egy-egy barátnak, barátnőnek… Kedvenc helyem a Szépkilátás út volt, valamint a Svábhegyi fogaskerekű-megálló. Az ablakom a második szomszéd, Domián Péterék házára nézett, akik állandóan hallgatták a gyakorlásomat, illetve láttuk egymás falán éjjel, hogy melyikünk oltja le később a lámpát elalvás előtt.

Barnabás zenészcsaládban nőtt fel, édesanyja csembalózott, édesapja csellista, ő azonban a hegedűt választotta.


– Egyik szülőm sem hegedült, de anyai nagyapám, a híres cigányprímás, Pertis Pali mind hangfelvételen, mind a 30-as évekbeli fekete-fehér mozifilmből akkora hatással volt rám, hogy számomra nem volt kérdés: a hegedű áll hozzám a legközelebb. Ezenfelül a mindennapi gyakorlásban az segített a legtöbbet, hogy szomszédunk volt Rolla János csodálatos hegedűművész, és sosem tudtam, hogy épp nem hallja-e, amit játszom, ezért tizennégy éven keresztül elég komoly inspirációm volt arra, hogy jól gyakoroljak.

Feleségével, Kokas Katalinnal a két dudás nem fér meg egy csárdában mondásra is rácáfoltak. Sőt gyermekeik is jól beilleszkednek a művészcsaládba.

– Első lányunk zongorázott, de nem lesz zongoraművész, viszont saját magát kíséri, miközben énekel, illetve saját műveket is komponál már, de ennél izgalmasabb, ahogy táncol és színészkedik, tehát a művészi véna és a színpad mindenképp jelen van Hannánál. Második gyermekünk, Gáspár elég komolyan hegedül, ő éppen egy népzenei táborban van Kárpátalján. Egyébként Kölnben tanul, a fiatal hegedűsök egyik legcsodálatosabb tanáránál. Nagyon nagyszerű érzés együtt játszani a fiunkkal, a feleségemmel sokat duóztunk vele. Harmadik gyermekünk, Olga a legkomolyabb zenész, életkorához képest nagyon komolyan veszi az éneklést – ő 15 hónapos. A két dudás kérdése pedig régen felmerült ugyan mint édes teher, amikor először közösen játszottunk, úgy 22-23 éve, de nagyszerűen megtanultunk egymáshoz alkalmazkodni, és a legfelemelőbb érzés duózni vagy bármilyen kamarazenét együtt játszani – mesélte Kelemen Barna, aki lapunknak azt is elárulta, hogy a budapesti Fesztiválakadémia létrehozásában a legnagyobb inspirációt a Kaposvári Kamarazenei Fesztivál jelentette, amelyet 2010-ben a felesége álmodott meg.

– Annak örülnénk, ha mind a hallgatók, mind az előadók közül egyre több ember tudna a földtől egyre magasabbra elemelkedve hazatérni egy-egy fesztiválnap után, és szeretnénk, ha egyre több barátság szövődne a zenészek és a közönség között. Nem mellesleg a Fesztiválakadémia küldetése a diákok és a fiatal tehetségek felkarolása, valamint a korosztályos hegedűversenyen keresztül nemzetközi szinten a legjobb hegedűsök összeismertetése, budapesti bemutatása, valamint a kiemelkedő nemzetközi zsűri számára is megmutatni, kik a jövő legnagyobb tehetségei.

A Fesztiválakadémián lehetőséget biztosítanak a nyugdíjas tanároknak, hogy kedvezményesen vehessenek részt, a tanárok pedig akkreditált továbbképzésként is elkönyvelhetik a fesztivált, ezzel inspirálva őket, hogy jöjjenek el a július 23–29-ig tartó mesterkurzusra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.