2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Zalaegerszeg

Készülni kell a parlagfűszezonra

A városban mért adatok szerint alacsony a pollenszint Zalaegerszegen, ám a háziorvosok felkészültek a közelgő parlagfűszezonra. Az elmúlt időszak esőzései miatt csökkent a tüneteket okozó magas koncentráció, a különösen érzékeny allergiások számára azonban az enyhébb panaszokat kiváltó csalánfélék közepes mennyiségben megtalálhatók. Alacsony szinten ugyan, de fellelhető még a levegőben a libatop, az útifű és a pázsitfűfélék, valamint a lórom virágpora. Ebben az időszakban a nyári gyomok nehezítik az allergiások életét, ám hamarosan a legerősebb allergén is megjelenik. A parlagfűszezonra lassan készülni kell, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a pollenszezon július végére, augusztus elejére tehető, ekkor a napi koncentráció eléri a közepes szintet. A parlagfű szénanáthás és asztmás tüneteket egyaránt okozhat. Leggyakoribb panaszok a szem- és torokviszketés, tüsszögés, illetve a vizes orrfolyás, amelyek egyértelműen felső légúti allergiára utalnak, ilyenkor célszerű orvoshoz fordulni, tesztvizsgálatot végeztetni, illetve célirányosan gyógyszert felíratni. Az érintettek az aktuális pollenkoncentrációról az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján tájékozódhatnak. A 2011-ben kidolgozott, úgynevezett parlagfű pollenriasztási rendszert szintén érdemes figyelni. Emellett a betegeknek továbbra is lehetőségük van naplót vezetni, ami személyre szabott információkat ad. Ennek használata díjmentes, regisztrálni a www.pollendiary.com honlapon lehet.

Parlagfű

A parlagfű a legerősebb allergén


A parlagfű hamarosan belobbantja az allergiásokat

A libatop már csekély mennyiségben van jelen

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.