EUR: 323,44 Ft
CHF: 287,80 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Szeged

Kevés az anyatej Szegeden, pedig fizetnek érte

Naponta hét–tíz liter anyatejet adnak le a szegedi kismamák. Így is jut mindenkinek, de az Anyatejgyűjtő Állomáson örülnének, ha többet tudnának adni azoknak, akiknek szükségük van rá, ide tartoznak azok a koraszülöttek is, akiket a Gyermekklinikán működő centrumban gyógyítanak, nekik naponta másfél liter anyatejet tudnak biztosítani, de néha többre lenne szükség.

A fent említett hét–tíz liter napi anyatejmennyiség, ami a gyűjtőbe beérkezik, 14-15 anyától származik. Korábban volt, hogy napi szinten kétszer ennyi anyuka tejét vette fel reggel az autó. A gond az lehet, hogy sokan a háztól házig rendszert alkalmazzák, ahol a kismamák egymásnak tudják eljuttatni a tejüket. Ez sok liter mínuszt okoz az Anyatejgyűjtő Állomásnak Szegeden is.


Azoknak a kismamáknak, akik lefejik a tejüket és leadják, 2700 forintot fizetnek literenként. Azonban egy anya egy nap 8 decilitert adhat le összesen. A leadott tejet ellenőrzik, hogy nincs-e hígítva, esetleg tehéntejjel kiegészítve. Az anyatejet pasztörizálják, tehát csíramentesen adják át délután az erre váró édesanyáknak az állomáson.

– Akinek van felesleges anyateje, egyszerűen leadhatja, csak néhány vizsgálaton kell átesnie – részletezi a folyamatot dr. Orvos Hajnalka, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája újszülöttosztályának vezetője. – Az édesanyáknak mellkasröntgen-vizsgálaton, vagy az Anyatejgyűjtő Állomáson Mantoux-próbán, HIV-ellenanyag-vizsgálaton, székletbakteriológiai vizsgálaton kell részt venniük, és rendelkezniük kell hepatitis-B- és szifilisz-szűrővizsgálati eredménnyel, de ez terhesgondozás során megtörténik. Ha az eredmény negatív, akkor kontrollált, ellenőrzött módon a kismamák teje összegyűjtésre, pasztörizálásra és továbbadásra kerül. A tej bakteriális szűrővizsgálaton megy át, hogy az azt elfogyasztó kisbabáknak ne eshessen bajuk.


A megoldás a több anyatejre az lehetne, hogy az anyukák ne a háztól házig rendszert részesítsék előnyben, hanem az Anyatejgyűjtő Állomásnak adják, ahonnan azok, akiknek szükségük van rá, igénybe vehetik. Korábban a tej fejésére biztatták a megszült édesanyákat, manapság pedig az igény szerinti szoptatást javasolják. Ez is közrejátszhat abban, hogy jelenleg hiánycikk az anyatej.

Kapcsolódó Cikkek