2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Ki akarták ásni magukat a barlangból

Tegnap kiengedték a kórházból azt a 12 fiatal fiút és edzőjüket, akik június 23-án tűntek el a thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerben.

A csapat tagjai tegnap sajtótájékoztatót is tartottak – a hírek szerint ez volt az első és utolsó alkalom, hogy a gyerekek nyilvánosság elé álltak. Több mint 100 kérdés érkezett a csapathoz, amelyeket az orvosok átnéztek, hogy azok nehogy felkavarják a gyerekeket.


Az edző, Ekaphol Chantawong, becenevén Ake szerint máskor is volt már a barlangban a csapat más tagjaival, most azonban a vízszint hirtelen kezdett emelkedni, így esélyük sem volt kijönni. A gyerekek mind tudtak úszni, ugyanis azt is gyakorolják a foci mellett. Azt is elmondta, megpróbált kijutni, elindult kijáratot keresni, de nem talált. Aznap este nem féltek, mert arra gondoltak, hogy másnap majd apad a víz, és úgyis keresik őket. – A gyerekek először ki akarták ásni magukat – árulta el.

A fiúk azt mondták, hogy nem fáztak és a barlang falán csöpögő tiszta vízből tudtak inni, de semmit sem ettek kilenc napig, amíg meg nem találták őket.


– Éhesek voltunk, folyamatosan sült rizsre gondoltunk – mondta egyikük. Idejüket imádkozással és dámajátékkal ütötték el, de a harmadik naptól egyre gyengébbnek érezték magukat. Volt náluk zseblámpa is, ezzel jeleztek az őket megtaláló búvároknak.

EPA/PONGMANAT TASIRI

Az edző azt is elárulta, hogy tanult az esetből és soha többet nem akar barlangba menni. Az egyik gyerek azt mondta, hogy erősebb ember lett a kalandtól. Természetesen az álmuk az, hogy profi futballisták legyenek és a vb-döntőt is figyelemmel követték a kórházban, ha már a FIFA meghívásának nem tudtak eleget tenni. A franciáknak szurkoltak.

Elmondásuk szerint nem versenyeztek egymással, hogy ki hagyja el legelőször a barlangot. A gyerekek bocsánatot kértek szüleiktől a felelőtlenségükért, nem szóltak nekik előre, hogy mire is készülnek. Megemlékeztek a mentőakció során elhunyt búvárról is. Üzeneteket írtak a családjának, ezeket fel is olvasták, részvétet nyilvánítottak és megköszönték a búvár áldozatát. – Bűnösnek éreztük magunkat a halála miatt – mondta az edző.

A 12 fiú és edzőjük június 23-án rekedt a Bangkoktól 1000 kilométerre lévő Tham Luang-barlangrendszerben. A mentőcsapatok kilenc napig keresték őket, és az utolsó csoport, amely kijutott, 18 napot töltött fogságban.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek