EUR: 323,44 Ft
CHF: 287,80 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Veszprém

Kiállították a kendőt, ami a Szent Jobbot takarta

Az államalapító király sírját 45 évvel halála után nyitották fel először, amikor 1083-ban szentté avatása miatt kiemelték a fehérvári bazilikában található nyughelyéről. Ekkor távolították el mumifikálódott jobb kezét, amit a Szent László király által alapított bihari monostorban, Szentjobb településen vigyáztak.

A kendő az év végéig tekinthető meg a múzeumban (fotó: Kovács Bálint)

Egészen a török dúlás idejéig őrizték itt a kart, majd Fehérvárra menekítették, ahonnan az 1500-as évek közepén tűnt el, amikor az oszmán hadak elfoglalták a várost. A következő írásos említése bő fél évszázaddal későbbről való, amikor a raguzai kolostor leltárában jelenik meg: a domonkos szerzetesek török kereskedőktől vásárolták meg a becses kincset.


A tárlaton több István-korabeli tárgyat is láthatunk (fotó: Kovács Bálint)

Az ereklyét Mária Terézia vásárolta vissza a raguzai domonkosoktól, és Bécsen át Budára szállíttatta. Ezen a hazaúton óvta az a lepel, amit kedd óta a Laczkó Dezső Múzeum kamarakiállításán is látni lehet – több, az István-korból megmaradt tárggyal egyetemben.

Dr. Márfi Gyula a szent király jelentőségére hívta fel a figyelmet (fotó: Kovács Bálint)

A kiállítás megnyitóján dr. Márfi Gyula érsek emlékeztette a megjelenteket István király szentté avatásának különös jelentőségére. Ő volt ugyanis a legelső király a világon, akit szentté avattak, arról nem is beszélve, hogy Szent Erzsébet mellett ő az egyetlen magyar szent, akit a világ minden táján ismernek a katolikusok.

A kiállítás december 31-ig látogatható, hétfő kivételével 10-től 18 óráig.

Kapcsolódó Cikkek