EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Külföld

Kínai akkumulátorgyár épül Németországban

Európában az egyik legnagyobb akkumulátorgyár megépítéséről írtak alá szerződést a német Türingia tartomány és a kínai CATL akkumulátor gyártó vállalat képviselői az Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök vezetésével Berlinben rendezett ötödik német-kínai kormánykonzultáció alkalmából.

A CATL (Contemporary Amperex Technology Ltd.) 2022-ig 240 millió eurót fektet az Erfurter Kreuz iparvidéken létesülő üzembe, ahol kezdetben hatszáz új munkahely jön létre, majd hosszabb távon az alkalmazottak száma a dpa hírügynökség értesülése szerint ezerre növekszik. Robin Zeng a CATL vezérigazgatója azonban pontos számok megadása nélkül megjegyezte, hogy a beruházási összeg idővel minden bizonnyal “jóval nagyobb lesz” A türingiai beruházás “csak az első lépés” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a CATL az összes európai autógyárnak szeretne akkumulátorokat szállítani, de emellett még a megújítható energiaforrások termelésének tárolására szolgáló akkumulátor egységek piacára is be kíván törni.


“Egy ilyen megaberuházás jelentőségét egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni” – fogalmazott Wolfgang Tiefensee türingiai tartományi gazdasági miniszter. Lehet, hogy éppen ennek köszönhetően történik meg végre a technológiai áttörés az elektromos mobilitásban Németországban – mondta. Kínának gyakran vetik a szemére, hogy technológiai ismeretei a Nyugaton elsajátított tudásra épülnek. Ezzel a beruházással ez pont fordítva történt: a CATL hozta el technológiai ismereteit Türingiába – mondta. Az üzemben akkumulátor-technológiai fejlesztő központ is létesül a tartományi gazdasági miniszter elmondása szerint.

Türingia központi európai elhelyezkedésének, a fejlett infrastruktúrának, a helyben rendelkezésre álló magasan képzett munkaerőnek, de nem utolsó sorban a hivatalok gyors ügyintézésének köszönhetően nyerte el a beruházást – mondta. Hozzátette: az Európai Unió regionális gazdaságösztönzési irányelveivel összhangban a CATL 7,5 millió eurós állami támogatásban részesül.


A német autógyárak elektromos autóiban használt akkumulátorok cellái jelenleg Ázsiában készülnek. Ezeket a Volkswagen, a Daimler és a BMW saját maga állítja össze az autóikba beépíthető akkumulátor egységekké.

A beruházási szerződés megkötésével egy időben az Erfurtban megépülő akkumulátorgyár első ügyfeleként a BMW milliárdos nagyságrendű megrendelést adott a CATL vállalatnak akkumulátorok szállítására. A BMW bejelentette, hogy 2021-től másfél milliárd euró értékben vásárol akkumulátor-cellákat a CATL erfurti üzeméből, amelyeket 400 kilométerre fekvő dingolfingi BMW üzemben szerelnek majd össze az elektromos autókba beépíthető egységekké. A BMW emellett 2,5 milliárd euró értékben vásárol majd akkumulátor cellákat kínai üzemekből is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.