2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Budapest XV.kerület

Kirándulás a Csodavárban

Egy egyedülálló óriásberuházásnak köszönhetően az országban másodikként inkluzív korai fejlesztőközpont és játszóház nyílt a kerületben. Az egyedi „Csodavár-modell” alapján működő Csodavárat látogatták meg azok a gyerekek, akik jelentkeztek a Páratlan Vakáció programsorozat kirándulós napján.

A gyerekek jól érezték magukat a játszóházban (Fotó: Keresztesi Balázs)


Az idén húszéves Rejtett Kincsek Down Egyesület hét évvel ezelőtt Nyíregyházán egy különleges és egyedülálló kezdeményezésként kidolgozta azt a „Csodavár-modellt”, amely alapvetésként tekint a gyermekek integrált és játékos fejlesztésére. Azaz olyan környezetet biztosít a korai fejlesztésre váró gyermekek számára, ahol a fejlesztőközpont játszóház is egyben, és ahol a fogyatékossággal élő és a tipikus fejlődésű gyermekek közös foglalkozásokon vehetnek részt, együtt fejlődhetnek.

A Csodavár Budapest a Velux Foundations támogatásával, a Rejtett Kincsek Down Egyesület munkájának eredményeként, a Nyíregyházán hét éve sikeresen működő „Csodavár-modell” továbbfejlesztésével valósult meg. A pályázati úton elnyert 10 millió 70 ezer dán korona (403 millió forint) értékű Velux Foundations-támogatásnak köszönhetően megnyíló Csodavár Budapest különleges dizájnnal, akadálymentesítve, 750 négyzetméteren, nyolc fejlesztőszobával, tornateremmel, steampunk játszóházzal, multimédiás eszközökkel és kávézóval várja a gyermekeket és családjaikat. A fejlesztőszobák mindegyike egyedi, két szobába pedig speciálisan az autista fejlesztő szakemberek által tervezett bútor került.


Kapcsolódó Cikkek