EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Külföld

Kimentették a thaiföldi barlangban rekedt gyerekeket és edzőjüket

Sikeresen kimentettek mindenkit, aki a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt.

A mentést nagyrészt a korábban sikerrel járt búvárcsapat végezte, de vannak, akiket helyettesítenek, mert nagyon elfáradtak.


Vasárnap a búvárok négy gyereket sikeresen kimentettek a barlangból. Őket kórházba szállították, már átestek a szükséges orvosi vizsgálatokon. Jól vannak, csak nagyon éhesek voltak. Hétfőn újabb négy gyermeket sikerült kimenteniük, majd kedden végleg kiszabadítottak mindenkit, aki a barlangban rekedt. A hétfő éjszakát négy diák és az edzőjük még a barlangban töltötte.
Hétfőn bukkant rá a thaiföldi haditengerészet különleges alakulata arra gyermekfocicsapatra, amelynek június 23-án veszett nyoma a Bangkoktól ezer kilométerre fekvő Tham Luang-barlangrendszerben. A tizenkét diák és edzőjük heteket töltöttek elzárva a külvilágtól.
Csodával határos módon minden gyermek jó egészségnek örvendett, azonban nagyon legyengültek. Búvárok segítségével vittek ételt a 11 és 16 év közötti diákoknak, és közvetlen telefonvonalat létesítettek hozzájuk, így már tudtak beszélni aggódó szüleikkel is.

/Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A 13 éves Mongkol Boonpium édesapja, Thinnakorn például azt nyilatkozta, hogy amióta megtalálták a gyerekeket, el sem mozdult a barlang bejáratótól. Elmondása szerint fia majdnem annyira szeret tanulni, mint amennyire a futballt kedveli. Egy másik bennragadt fiú, Somphong Jaiwong tanára azt emelte ki, hogy tanítványa legnagyobb álma, hogy egyszer majd a thaiföldi válogatottban játsszon. A 25 éves edző, Ekkapol Chantawong egyébként korábban már járt a barlangrendszerben, így tudta, hogy merre viszi a gyerekeket.

A 13 fős csoport azért ragadt a barlangban, mert az országban éppen monszunidőszak van, és egy áradást követően elzáródott a kijárat. A szakemberek megpróbálták kiszivattyúzni a vizet, de a hatóságok úgy döntöttek, hogy addig is, amíg a kimentésük módját megtervezik, búvároktatásban részesítik a gyerekeket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizében.

Meghalt egy búvár

A szörnyű tragédia azonban beárnyékolja a sikeres mentést, ugyanis az észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben meghalt az egyik búvár, aki a tizenkét diák és edzője kimentésére végzett műveleten dolgozott.

A helyi hatóságok tájékoztatás szerint a 38 éves férfi, Szamarn Punan, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja – aki önkéntesként részt vett a mentőmunkálatokban – csütörtök este oxigénpalackokat helyezett el a barlangban az útvonalon, amelyen keresztül a bennrekedt csoportot kimenekíteni készülnek.A férfi eljuttatta a palackot a kijelölt helyre, majd a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette. Megpróbálták újraéleszteni, de a kísérletek nem jártak sikerrel.

 

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.