2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Egyéb Székesfehérvár

Kivirágzott a megyeszékhely

Hosszas és tudatos tervezői munka eredménye, hogy Székesfehérvár parkjaiban a virágágyások ilyen gyönyörűvé varázsolják a környezetet. A palotaváros Petőfi parkjában például a nemesítő dr. Kováts Zoltán egynyári virágfajtáit csodálhatják meg a helyiek és a megyeszékhelyre érkezők.

Ezek a virágok nem fakulnak a napfény hatására és remekül bírják a meleget Fotó: Papp Klaudia

 

Székesfehérváron ebben az esztendőben 2137 négyzetméteren 57 virágágyásban több mint 80 ezer tő egynyári virág díszíti a közterületeket.
Spanyárné Halász Szilvia főkertész elárulta lapunknak: a színpompás ágyások tervezése egy évvel ezelőtt kezdődött, ekkor döntötte el, hogy hová mit ültetnek el. Arra a kérdésre, hogy mit vett figyelembe a tervezés során, több szempontot is felsorolt. 
– Nagy hangsúlyt fektetek a színekre: például a  belvárosban található, a II. világháborúnak emléket állító harang köré tudatosan egy piros-fehér-zöld összeállítást terveztem. De fontos a növények magassága, azok szárazságtűrése, és igyekszem tisztelegni a magyar nemesítők emléke előtt is: a Petőfi parkba például számos olyan egynyári növény került, amely dr. Kováts Zoltán nemesítő munkájának az eredménye. A 2010-ben elhunyt doktor az egynyári virágok világhírű nemesítője és kutatója volt – hangsúlyozta a főkertész, aki azt is elmondta: ezekbe a virágágyakba előszeretettel ültettek például tollas kakastaréjokat, díszdohányt és kokárdavirágot. Ezek nem fakulnak a napfény hatására, remekül bírják az erős sugárzást. Divatba jöttek a díszfüvek, ezekből is több helyre ültettünk az idén, lazító hatásuk érdekessé teszi a virágágyakat.

Az ültetést mindig gondos tervezés előzi meg Fotó: Papp Klaudia

A szakembertől megtudtuk, hogy az  idén számos új virágágyással bővültek a közterületek, most már a strand területén is gyönyörködhetünk a színes szirmokban. Ősszel aztán új, hagymás és kétnyári növények kerülnek az ágyásokba, hogy tavasszal ismét kicsit megváltoztassák a látványt. A tervek szerint változatos lesz a virághagymák alkalmazása, és a sokféle színárnyalatú árvácska tovább színesíti a virágágyakat. 
– Természetesen a lakosság is rengeteget tesz azért, hogy a város minél színesebb legyen. A Városgondnokságnak például nincs lehetősége arra, hogy a kővázákba kihelyezett virágokat is gondozza, de ezt megteszik a fehérváriak, és otthonuk környezetében is előszeretettel ültetnek, kertészkednek – emelte ki Spanyárné Halász Szilvia, aki reméli, hogy a Virágos Magyarország zsűrije értékeli a helyiek munkáját, ugyanis az idei két fődíjas – város, illetve falu kategóriában – képviseli Magyarországot a 2019-es Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. Tehát nagy a tét.

Kapcsolódó Cikkek