EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Székesfehérvár

Kivirágzott a megyeszékhely

Hosszas és tudatos tervezői munka eredménye, hogy Székesfehérvár parkjaiban a virágágyások ilyen gyönyörűvé varázsolják a környezetet. A palotaváros Petőfi parkjában például a nemesítő dr. Kováts Zoltán egynyári virágfajtáit csodálhatják meg a helyiek és a megyeszékhelyre érkezők.

Ezek a virágok nem fakulnak a napfény hatására és remekül bírják a meleget Fotó: Papp Klaudia

 

Székesfehérváron ebben az esztendőben 2137 négyzetméteren 57 virágágyásban több mint 80 ezer tő egynyári virág díszíti a közterületeket.
Spanyárné Halász Szilvia főkertész elárulta lapunknak: a színpompás ágyások tervezése egy évvel ezelőtt kezdődött, ekkor döntötte el, hogy hová mit ültetnek el. Arra a kérdésre, hogy mit vett figyelembe a tervezés során, több szempontot is felsorolt. 
– Nagy hangsúlyt fektetek a színekre: például a  belvárosban található, a II. világháborúnak emléket állító harang köré tudatosan egy piros-fehér-zöld összeállítást terveztem. De fontos a növények magassága, azok szárazságtűrése, és igyekszem tisztelegni a magyar nemesítők emléke előtt is: a Petőfi parkba például számos olyan egynyári növény került, amely dr. Kováts Zoltán nemesítő munkájának az eredménye. A 2010-ben elhunyt doktor az egynyári virágok világhírű nemesítője és kutatója volt – hangsúlyozta a főkertész, aki azt is elmondta: ezekbe a virágágyakba előszeretettel ültettek például tollas kakastaréjokat, díszdohányt és kokárdavirágot. Ezek nem fakulnak a napfény hatására, remekül bírják az erős sugárzást. Divatba jöttek a díszfüvek, ezekből is több helyre ültettünk az idén, lazító hatásuk érdekessé teszi a virágágyakat.

Az ültetést mindig gondos tervezés előzi meg Fotó: Papp Klaudia

A szakembertől megtudtuk, hogy az  idén számos új virágágyással bővültek a közterületek, most már a strand területén is gyönyörködhetünk a színes szirmokban. Ősszel aztán új, hagymás és kétnyári növények kerülnek az ágyásokba, hogy tavasszal ismét kicsit megváltoztassák a látványt. A tervek szerint változatos lesz a virághagymák alkalmazása, és a sokféle színárnyalatú árvácska tovább színesíti a virágágyakat. 
– Természetesen a lakosság is rengeteget tesz azért, hogy a város minél színesebb legyen. A Városgondnokságnak például nincs lehetősége arra, hogy a kővázákba kihelyezett virágokat is gondozza, de ezt megteszik a fehérváriak, és otthonuk környezetében is előszeretettel ültetnek, kertészkednek – emelte ki Spanyárné Halász Szilvia, aki reméli, hogy a Virágos Magyarország zsűrije értékeli a helyiek munkáját, ugyanis az idei két fődíjas – város, illetve falu kategóriában – képviseli Magyarországot a 2019-es Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. Tehát nagy a tét.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.