EUR: 323,04 Ft
CHF: 286,90 Ft
2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb Tatabánya

Kollégiumi helyek kellenek

Sokkal több kollégiumi férőhelyre volna szükség, mint amennyi jelenleg található Tatabányán. Ráadásul a már meglevők sem mind megfelelő színvonalúak. Az önkormányzat a MÁV-szálló modernizálást tartja megoldásnak, amit az állam támogat.

Tatabánya középiskoláiban több ezer diák tanul. A vidékről érkező tanulók körülbelül 6–8 százalékának lenne szüksége kollégiumi elhelyezésre. A Réti úti kollégiumi épület rossz állapotban van, ezért mindenképpen fejlesztésre volt szükség. A MÁV-szálló épülete korábban is hasonló funkciót töltött be, ráadásul elhelyezkedése is kedvező a vidékről bejáró diákok számára, hiszen mind a buszpályaudvar, mind a vasútállomás közel van.


Nemcsak kollégium épül, hanem egy modern szakképző központ is

A Dózsa György úti épület ma már nem alkalmas arra, hogy diákszállás legyen

Az állam 800 millió forintos támogatást biztosított ehhez a beruházáshoz, a fennmaradó költségeket az önkormányzat fedezi önrészként. A sajtótájékoztatón az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a szakképzés, illetve a duális képzés fejlesztését nevezte meg a legfontosabb megoldásként a versenyképességünk megőrzésére. Cseresnyés Péter hozzátette, Tatabánya komoly fejlődésen ment keresztül a rendszerváltás óta.

Bencsik János országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a helyi gazdaság teljesítőképessége fontos versenyképességünk és a napi megélhetésünk szempontjából. Azt is elmondta, vonzóvá kell tenni a szakképző intézményeinket ahhoz, hogy minél többen Tatabányán tanuljanak.


A Dózsa György úton álló egykori kollégium szakképző központtá alakul. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ez a beruházás is a Modern Városok Program része. A csaknem két és fél milliárd forintos beruházással az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakgimnáziuma jön létre.

A MÁV-szállót kívül-belül felújítják, szintenként 11 kétágyas és 1 háromágyas szoba várja majd a diákokat, önálló vizesblokkal. Az épület teljesen akadálymentes lesz, liftet is építenek bele; kicserélik az elöregedett ablakokat, ajtókat, korszerűsítik a belső közműhálózatot és szigetelik az egész házat. A kivitelezési munkálatokat az EP Konstruktív Kft. és az IMV Kft. végzi. A 100 férőhelyes kollégiumot 2019 nyarának végén vehetik birtokba a diákok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.