EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,69 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Tatabánya

Kollégiumi helyek kellenek

Sokkal több kollégiumi férőhelyre volna szükség, mint amennyi jelenleg található Tatabányán. Ráadásul a már meglevők sem mind megfelelő színvonalúak. Az önkormányzat a MÁV-szálló modernizálást tartja megoldásnak, amit az állam támogat.

Tatabánya középiskoláiban több ezer diák tanul. A vidékről érkező tanulók körülbelül 6–8 százalékának lenne szüksége kollégiumi elhelyezésre. A Réti úti kollégiumi épület rossz állapotban van, ezért mindenképpen fejlesztésre volt szükség. A MÁV-szálló épülete korábban is hasonló funkciót töltött be, ráadásul elhelyezkedése is kedvező a vidékről bejáró diákok számára, hiszen mind a buszpályaudvar, mind a vasútállomás közel van.


Nemcsak kollégium épül, hanem egy modern szakképző központ is

A Dózsa György úti épület ma már nem alkalmas arra, hogy diákszállás legyen

Az állam 800 millió forintos támogatást biztosított ehhez a beruházáshoz, a fennmaradó költségeket az önkormányzat fedezi önrészként. A sajtótájékoztatón az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a szakképzés, illetve a duális képzés fejlesztését nevezte meg a legfontosabb megoldásként a versenyképességünk megőrzésére. Cseresnyés Péter hozzátette, Tatabánya komoly fejlődésen ment keresztül a rendszerváltás óta.

Bencsik János országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a helyi gazdaság teljesítőképessége fontos versenyképességünk és a napi megélhetésünk szempontjából. Azt is elmondta, vonzóvá kell tenni a szakképző intézményeinket ahhoz, hogy minél többen Tatabányán tanuljanak.


A Dózsa György úton álló egykori kollégium szakképző központtá alakul. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ez a beruházás is a Modern Városok Program része. A csaknem két és fél milliárd forintos beruházással az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakgimnáziuma jön létre.

A MÁV-szállót kívül-belül felújítják, szintenként 11 kétágyas és 1 háromágyas szoba várja majd a diákokat, önálló vizesblokkal. Az épület teljesen akadálymentes lesz, liftet is építenek bele; kicserélik az elöregedett ablakokat, ajtókat, korszerűsítik a belső közműhálózatot és szigetelik az egész házat. A kivitelezési munkálatokat az EP Konstruktív Kft. és az IMV Kft. végzi. A 100 férőhelyes kollégiumot 2019 nyarának végén vehetik birtokba a diákok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.