EUR: 322,18 Ft
CHF: 285,51 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Debrecen

Kórusfesztiváltól volt hangos a belváros

A Houstoni Egyetem Koncertkórusa nyerte el a debreceni Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nagydíját. A rendezvényen 11 ország 18 kórusa vett részt. A kórusok a versenyprogram mellett debreceni köztereken, parkokban és templomokban is énekeltek a négynapos találkozón.

A Kölcsey Központban megrendezett nagydíjas versenyben a kategóriagyőztes kórusok vettek részt: a Sanghaji Ifjúsági Kórus (gyermekkórusok), a Cantilon Kamarakórus (ifjúsági kórusok), a Cantemus kórus (egynemű karok), az Imusicapella kórus (énekegyüttesek/kamarakórusok) és a New Dublin Voices (vegyes karok).


A kanadai Cantilon Kamarakórusnál jó volt a hangulat
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott egymillió forint összegű nagydíjat elnyerő kórus meghívást kapott a Kórusmuzsika Európa Nagydíja versenyre, amelyet 2019 augusztusában az olaszországi Arezzóban rendeznek, Betsy Cook Weber, a kórus karnagya pedig meghívást kapott a 2020. évi Bartók Béla XXIX. Nemzetközi Kórusverseny zsűrijébe.

A Houstoni Egyetem győztes koncertkórusa az intézmény vezető vokális együttese. Főként egyetemistákból áll, akik között zenei pályára készülők is vannak. A tanév folyamán általában 10-12 koncertet adnak, amelyek műsora a régi zenétől a mai darabokig terjed. Az énekkari tagok gyakran muzsikálnak vagy vezényelnek különböző produkciókban.


Különdíjasok

A kortárs mű legjobb előadása: New Dublin Voices – Seán Doherty: Under-song című darabja

Karnagyi különdíj nyertesei: Bernie Sherlock (New Dublin Voices), Denis Ceausov (Cantemus), Tristan Caliston Ignacio (Imusicapella) és Vera Slasnaya (Art Sonus)

Az Editio Musica Zeneműkiadó Kft. különdíja: Lin Fang karnagy (Sanghaji Ifjúsági Kórus)

In Memoriam Szesztay Zsolt karnagyi különdíj: Ráczné Nyiri Dorottya és Porcsalmy Balázs (Amici Cantates)

A Kontrapunkt Zeneműkiadó Kft. által felajánlott kottacsomagot nyertese: Nemes József karnagy (Lautitia Gyermekkar)

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.