2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Debrecen

Kórusfesztiváltól volt hangos a belváros

A Houstoni Egyetem Koncertkórusa nyerte el a debreceni Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nagydíját. A rendezvényen 11 ország 18 kórusa vett részt. A kórusok a versenyprogram mellett debreceni köztereken, parkokban és templomokban is énekeltek a négynapos találkozón.

A Kölcsey Központban megrendezett nagydíjas versenyben a kategóriagyőztes kórusok vettek részt: a Sanghaji Ifjúsági Kórus (gyermekkórusok), a Cantilon Kamarakórus (ifjúsági kórusok), a Cantemus kórus (egynemű karok), az Imusicapella kórus (énekegyüttesek/kamarakórusok) és a New Dublin Voices (vegyes karok).


A kanadai Cantilon Kamarakórusnál jó volt a hangulat
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott egymillió forint összegű nagydíjat elnyerő kórus meghívást kapott a Kórusmuzsika Európa Nagydíja versenyre, amelyet 2019 augusztusában az olaszországi Arezzóban rendeznek, Betsy Cook Weber, a kórus karnagya pedig meghívást kapott a 2020. évi Bartók Béla XXIX. Nemzetközi Kórusverseny zsűrijébe.

A Houstoni Egyetem győztes koncertkórusa az intézmény vezető vokális együttese. Főként egyetemistákból áll, akik között zenei pályára készülők is vannak. A tanév folyamán általában 10-12 koncertet adnak, amelyek műsora a régi zenétől a mai darabokig terjed. Az énekkari tagok gyakran muzsikálnak vagy vezényelnek különböző produkciókban.


Különdíjasok

A kortárs mű legjobb előadása: New Dublin Voices – Seán Doherty: Under-song című darabja

Karnagyi különdíj nyertesei: Bernie Sherlock (New Dublin Voices), Denis Ceausov (Cantemus), Tristan Caliston Ignacio (Imusicapella) és Vera Slasnaya (Art Sonus)

Az Editio Musica Zeneműkiadó Kft. különdíja: Lin Fang karnagy (Sanghaji Ifjúsági Kórus)

In Memoriam Szesztay Zsolt karnagyi különdíj: Ráczné Nyiri Dorottya és Porcsalmy Balázs (Amici Cantates)

A Kontrapunkt Zeneműkiadó Kft. által felajánlott kottacsomagot nyertese: Nemes József karnagy (Lautitia Gyermekkar)

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.