EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Hódmezővásárhely

Közel 500 millióból újul meg a gazdaság

Szabó Lajos mezőgazdasági vállalkozó több mint 25 éve van a szakmában. A Vidékfejlesztési Program keretében mártélyi gazdaságának bővítésére és fejlesztésére közel 500 millió forintot nyert.

Csongrád megyében eddig 21 fiatal gazda, illetve sertésekkel és szarvasmarhákkal, valamint gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozó részesült pályázati forrásban a Vidékfejlesztési Programból. A megyébe több mint kétmilliárd forint támogatás érkezett, csak júniusban mintegy 261 millió forint. A pályázók támogatási, illetve kifizetési kérelmeinek ügyintézését a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya végzi.


Szabó Lajos gazdaságát július 9-én látogatta meg Juhász Tüne kormánymegbízott.

– Fontos vidékfejlesztési pályázatok is döntési szakaszba érkeztek. A kistelepülések életében nagyon fontos fejlesztési lehetőség a piacterek és vásárterek fejlesztése. Jelen projektek közül Csongrád megyében több kistelepülés is támogatásban részesül. A költségvetési ciklusnak nincs vége, vannak még elbírálásra váró pályázatok, ezekre pedig megvan a forrás, tehát lesznek még nyertesek – mondta el Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, aki július 9-én látogatott el a gazdaságba.

Szabó Lajos 2016-ban adta be a pályázatot, ami egy új istálló építéséről szólt. Az istállóba lesznek integrálva a fejőrobotok, így a tehenek a nap 24 órájában önállóan el tudják látni magukat. A jelenlegi telep és az épületek már több mint 50 évesek, így rájuk fér a fejlesztés. Ahhoz, hogy továbbra is fent tudja tartani a gazdaságot, technikai fejlődés és méretbeli növekedés szükséges. A megnyert 496 millió forint erre ad most lehetőséget a gazdának.


– Több mint 25 éve vagyok mezőgazdasági vállalkozó. Úgy kezdtem, hogy béreltem az istállót, majd az ezredfordulón az egész telepet megvásároltam. Családi gazdaságként üzemelünk, 2014-től van meg a jelenlegi munkaerő létszáma, és úgy látom, hogy ez már kevés. Ha nem lenne ez a támogatás, akkor két-három év múlva bezárnék. Akkora költségek vannak már, hogy ezt csak kapacitásbővítéssel lehet orvosolni – fogalmazott Szabó Lajos.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.