2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Miskolc

Középkori forgatag Diósgyőrben

Július utolsó hétvégéjén a régmúlt idők újra megelevenednek Diósgyőrben! A régió legnagyobb történelmi játékán tanúi lehetünk egy várostromnak, hagyományőrző bemutatókat nézhetünk, bepillanthatunk a katonai táborok életébe, megtudhatjuk, milyen volt a középkori orvoslás és még egy korabeli kivégzés felidézésén is részt vehetünk. Harcedzett lovagok viaskodnak majd a király szórakoztatására, tűznyelők, komédiások harsogják tele az udvart és jóízű pecsenyék illata csábítja lakomára a megfáradt vándort.

Meglepetésekkel teli történelmi előadás és látványos küzdelmek várnak a nézőkre a Bajnokok Viadalán. Az LTT-t hagyományőrző csapatok népesítik be, akik izgalmas párviadalokban mérik össze erejüket. Egy látványos csatára is sor kerül, ahol fegyverek ropognak és ágyúk is eldördülnek, de lesz ostromgép és katapult is. A Buhurt Arénában a középkori harcosok sportját is megismerhetik az érdeklődők. A valósághű viadalok és az izgalmas múltidézés szombaton éjszaka is folytatódik. A felső várudvarban Buhurt Gála, a Vár utcában fáklyás felvonulás, a LTT-n éjszakai viadal zajlik majd.


A hónap utolsó hétvégéjén rendezik meg hazánk egyik legnagyobb történelmi játékát – fotó: Beregi László

Kassai Lajos lovas íjász, a modern kori lovas íjászat megteremtője, több Guinness-világrekord tulajdonosa is szórakoztatja a közönséget bemutatóival. A lovas solymászat ősi hagyományát Krekács Zoltán hozza el a Diósgyőrbe. A magyar solymászat a XVI. században élte virágkorát, ekkor még a külhoni uralkodók is versengtek azért, hogy egy-egy dunántúli héjára, karvalyra szert tehessenek, nem beszélve a felvidéki rárókról, a kerecsensólymokról.

A Középkori Forgatag látványos színfoltja lesz a reneszánsz zászlóforgatók és dobosok fellépése – fotó: Beregi László

A Pavane „zászlóbűvölői” dobpergés mellett naponta többször is az ég felé hajítják zászlóikat, igazi művészetté avatva ezáltal a zászlóforgatást. A XX. századot megelőző háborúk hadszínterein fontos szerepet töltöttek be a zászlók. Jeleikre mozdultak a középkor vitézei is, a reneszánsz Itáliában pedig a városokban megalakult csapatok versengtek egymással az ünnepek alkalmával. Ezt a hagyományt újították fel és őrzik a szegedi Pavane Egyesület tagjai. A Forgatagon helyet kapnak a középkori táncok, vásári komédiák, udvari zenekarok és a Diósgyőri vár történetét idéző jelenetek is. Rég elfeledett mesterségek művelői is bemutatják műhelyeik titkait.


Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékán több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a múltat. A rendezvény a Minősített Európai Fesztivál címmel is büszkélkedhet, ezzel felkerült a kontinens fesztiváltérképére. Emellett a Magyar Fesztivál Szövetség Minősített Fesztivál besorolását is megkapta a program.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.