EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,69 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szombathely

Középpontban Bartók Béla

Száz éve mutatták be Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát. Az ősbemutató jubileuma alkalmából nemcsak egy különleges előadás szemtanúja lehet majd a közönség, hanem a 34. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál teljes programjában is jelentős szerepet kap a szerzőnek ez a műve.

Szakmai előadások és koncertek is várják a zenebarátokat – sajtótájékoztatón ismertették a részleteket Fotó: CSG

A szeminárium gerincét mesterkurzusok és szakmai előadások adják, a fesztivál programkínálatát koncertek és kiállítások színesítik. Július 15-én a Fő téri táncházzal nyitja meg kapuit a fesztivál. Rá két napra Ittzés Gergely fuvolaművész koncertezik a zeneiskola Tibold Iván termében, műsorra tűzve több saját szerzeményét és egyedülálló átiratát. Másnap Balog József, generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetségű zongoristája lép színpadra, a koncert második felében Vidovszky László: Schroeder halála című művét adja elő.


Idén először családi nappal is bővül a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Július 21-én a Gayer parkban színes programokkal, vidám hangulattal várják a kicsiket és nagyokat. Este az Oláh Dezső Trió ad koncertet: Bartók Béla eredetileg zongorára írt Román népi táncok című művének zongora-dob-bőgő adaptációja csendül fel.

Hamar Zsolt rendezésében mutatják be Bartók: A kékszakállú herceg vára című művét
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Rendhagyó módon a fesztivál záróhangversenye egyben az Iseumi Játékok nyitóhangversenye is lesz. Bartók A kékszakállú herceg vára című művét Hamar Zsolt rendezésében mutatják be. Egyúttal a kurzuson részt vevő karmesterek lehetőséget kapnak arra is, hogy bemutatkozzanak a nagyérdemű előtt, és dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.