2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Szombathely

Középpontban Bartók Béla

Száz éve mutatták be Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát. Az ősbemutató jubileuma alkalmából nemcsak egy különleges előadás szemtanúja lehet majd a közönség, hanem a 34. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál teljes programjában is jelentős szerepet kap a szerzőnek ez a műve.

Szakmai előadások és koncertek is várják a zenebarátokat – sajtótájékoztatón ismertették a részleteket Fotó: CSG

A szeminárium gerincét mesterkurzusok és szakmai előadások adják, a fesztivál programkínálatát koncertek és kiállítások színesítik. Július 15-én a Fő téri táncházzal nyitja meg kapuit a fesztivál. Rá két napra Ittzés Gergely fuvolaművész koncertezik a zeneiskola Tibold Iván termében, műsorra tűzve több saját szerzeményét és egyedülálló átiratát. Másnap Balog József, generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetségű zongoristája lép színpadra, a koncert második felében Vidovszky László: Schroeder halála című művét adja elő.


Idén először családi nappal is bővül a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Július 21-én a Gayer parkban színes programokkal, vidám hangulattal várják a kicsiket és nagyokat. Este az Oláh Dezső Trió ad koncertet: Bartók Béla eredetileg zongorára írt Román népi táncok című művének zongora-dob-bőgő adaptációja csendül fel.

Hamar Zsolt rendezésében mutatják be Bartók: A kékszakállú herceg vára című művét
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Rendhagyó módon a fesztivál záróhangversenye egyben az Iseumi Játékok nyitóhangversenye is lesz. Bartók A kékszakállú herceg vára című művét Hamar Zsolt rendezésében mutatják be. Egyúttal a kurzuson részt vevő karmesterek lehetőséget kapnak arra is, hogy bemutatkozzanak a nagyérdemű előtt, és dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.