EUR: 323,44 Ft
CHF: 287,80 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Szolnok

Különleges leletek kerültek elő

A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó több mint negyven ágyúgolyót találtak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei pénteken a vár feltárása során a Szolnoki Művésztelepen. A régészek emellett egy XVI. század közepén épített, eredetileg kétszintes kaszárnya feltárásán is dolgoznak – közölte Kertész Róbert ásatásvezető régész az MTI-vel.

Az ágyúgolyók egyenként mintegy 15 kilogrammosak, bowlinggolyó méretűek – számolt be Kertész Róbert, hozzátéve: az ágyúgolyódepó a vár kuruc időszakához kapcsolódik. Kiemelte: azért is különleges a lelet, mert konkrét ostromhoz kapcsolódik, és ritka, hogy egyszerre ilyen mennyiség kerüljön elő zárt rétegből. Az ágyúgolyódepót egy vörös, égett omladékrétegben találták, mintegy két méter mélyen.


A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó ágyúgolyókra bukkantak a szolnoki vár ásatási területén
MTI Fotó: Mészáros János

Emellett zajlik egy XVI. század közepén épített, a királyi végvár időszakához kapcsolódó, 25-ször 9,6 méteres, főként kőből faragott kaszárnya feltárása is tájékoztatott. A törökök által is használt, eredetileg kétszintes, masszív épület 75-80 centiméter széles falai helyenként két méter magasan megmaradtak. Hozzátette: jelenleg az alagsori rész feltárását végzik, a felső szint nem maradt meg. Az alagsorban a raktárak, a felső szinten a katonák szálláshelyei voltak. A szolnoki váron belül sánccal vették körbe az épületet ez is bizonyítja, hogy fontos objektumról van szó.

Kapcsolódó Cikkek