EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Különleges védjegyet kaptak a dinnyék

Hazai dinnye osztásával és az őstermelők népszerűsítésével kezdődött a dinnyeszezon Pécsett. Ez évtől ugyanis a baranyai gazdák kezdeményezése révén már különleges védjeggyel is ellátják a helyben megtermett gyümölcsöt. A matrica mostantól jelzi, hogy az Ormánságból van a dinnye. Ilyen eddig nem volt – hangzott el a Pécsett megrendezett dinnyeosztáson.
– Tavaly arról beszéltünk a gazdákkal, hogy milyen jó lenne, ha az ország bármely pontján a vásárlók meg tudnák különböztetni a baranyai dinnyét a többitől. Ma eljutottunk oda, hogy ezt megtehetik, elkészült az a védjegy, amelyen fel van tüntetve, hogy Baranya megyében termett, sőt van egy kódszáma, ami alapján visszavezethető, hogy melyik termelőnél – mondta Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Baranya megyében 150 hektáron terem dinnye  (Fotó: Németh Kriszta)

Horváth Zoltán hangsúlyozta: bár még tart a szezon, de a beszámolók alapján idén a megyében 150 hektáron mintegy 7500 tonnányi dinnye teremhet, amit javarészt a belföldi piacon értékesítenek.

A 4 számból álló kód alapján azt is vissza tudják keresni, hogy mikor érett be a gyümölcs


A mézédes ormánsági dinnyét nemcsak ezzel a védjeggyel, hanem egy másik kezdeményezéssel is szeretnék népszerűsíteni – árulta el Madaras Zoltán. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a Baranya Megyei Értéktárba kerülne az ormánsági dinnye, így ezzel fel tudnák hívni annak minőségére a figyelmet.
A kódszám alapján ezen az e-mail-címen lehet akár információt kérni a dinnyéről: [email protected]

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.