EUR: 334,27 Ft
CHF: 311,26 Ft
2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Külföld

Kurz: A migránsok ne nyújthassanak be menedékkérelmet a befogadóközpontokban

Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár egy hétfői rádióinterjúban elutasította, hogy a migránsok menedékkérelmet nyújthassanak be a közös uniós megegyezéssel létrehozandó, ellenőrzött befogadóközpontokban.

“Ez egy őrületesen vonzó tényezőt jelentene” – vélekedett Kurz az Ö1 rádióadón. Az osztrák vezető szerint “észszerűbb lenne, ha az embereket közvetlenül a válságrégiókból szállítanák át, ahelyett, hogy különféle dolgokkal a veszélyes földközi-tengeri út megtételére csábítanák őket”.


A kérdés csupán az, hogy “valóban automatikusan joga van-e a világ mintegy 60 millió menekültjének arra, hogy Európában nyújthasson be menedékkérelmet, vagy ezt máshol is megtehetné” – tette hozzá az Ö1 reggeli műsorában nyilatkozó Kurz.

Az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria hídszerepéről a kancellár úgy vélekedett, hogy sokan félreértelmezik a hídépítő szó jelentését.


Néhányan azt hiszik, csak az lehet hídépítő, aki kizárólag a médiában jófiúnak beállított szereplőkkel tárgyal – magyarázta. “Én továbbra is úgy vélem, hogy mindenkivel beszélni kell” – fűzte hozzá.

Az interjúból úgy tűnt, Kurz elégedett az előző heti európai uniós csúcstalálkozó eredményével.

“Először fordult elő, hogy a résztvevők felülvizsgálták korábbi véleményüket” – indokolta derűlátását. “Véget ért a szépítgetés és a buzdító szavak időszaka” – húzta alá.

Gyökeres fordulat következett be, amelynek köszönhetően a menekültek elosztásáról a Frontex uniós határvédelmi ügynökség megerősítésére és a civil szervezetekkel szembeni határozottabb fellépésre helyeződött át a hangsúly – mutatott rá Kurz.

Az osztrák kancellár egy másik nyilatkozatában bírálta, hogy a török hatóságok előző nap homoszexuális aktivistákat vettek őrizetbe a betiltott isztambuli melegfelvonuláson. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet tizenegy résztvevő előállításáról számolt be.

“Törökország évek óta öles lépésekkel távolodik az Európai Uniótól” – mondta. “A szabadság- és alapjogokat évek óta szigorúan korlátozzák, különösen a rendkívüli állapoton keresztül” – hívta fel a figyelmet.

Kurz egyúttal újból leszögezte, hogy szerinte végleg meg kellene szakítani a csatlakozási tárgyalásokat Törökország és az EU között.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek