EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Pécs

Légierőt is bevetnek Pécsett a parlagfű ellen

Akár ötmillió forinttal is büntethetik azt a földtulajdonost, akinek a területén parlagfüvet találnak – a hatóság július 1-jétől ellenőrzi és bírságolja az elhanyagolt területeket. Ez a bírság pedig egy évben többször is kiszabható. Pécsett, de az ország több pontján a légierőt is bevetik annak érdekében, hogy egyre kevesebb legyen a fertőzött terület.

Girokopterrel, de siklóernyővel és drónnal is ellenőrizhetik azokat a területeket, amelyek parlagfűvel szennyezettek.


Még nem virágzik, de már jól látható a parlagfű, amit kaszálni kell

– Közel 300 méter magasságig tudunk berepülni egy-egy adott területre, ahonnan már szépen kirajzolódik a fertőzött terület – mondja Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke.

A magasból jól látszik, ha egy füves terület vagy szántó parlagfüves, másként „színeződik el”. Pécsett a Baranya Megyei Polgárőrök végzik a légi felderítést.


A magasból sokkal nagyobb területet tudnak áttekinteni, és jobban is látszik, hol szaporodott el a parlagfű.

– Óránként körülbelül 200 hektár a felderíthető terület. Mi még a megelőzésre is koncentrálunk, ami azt jelenti, hogy felkeressük és figyelmeztetjük a földterület gazdáját, mert azt feltételezzük, hogy nem trehányságból, csupán figyelmetlenségből nem kaszált – teszi hozzá Cseh László.

Idén a parlagfű három héttel korábban virágozhat a számára kedvező időjárási viszonyok miatt.

De nem minden esetben érkezhet figyelmeztetés. Ha bizonyíték erejű felvétel, fotó vagy videó készül július 1-je utáni dátummal a parlagfűvel szennyezett területről, akkor a bírság is érkezik. Méltányossági kérelemnek és fellebbezésnek pedig nincs helye.

– A bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. Ez függ az adott terület nagyságától és fertőzöttségétől – mondja Horváth Endre, az önkormányzat hatósági főosztályvezetője.

Egy éven belül többször is kiszabható a bírság, ha nem történik meg a kaszálás.

Az elmúlt 10 év alapján azonban elmondható, hogy a bírságnak nagy a visszatartó ereje, ezért rendszeresen kaszálnak a földtulajdonosok. Ezért a bejelentések 80-85 százaléka más gyomnövények miatt érkezik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.