EUR: 332,45 Ft
CHF: 304,52 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb Pécs

Légierőt is bevetnek Pécsett a parlagfű ellen

Akár ötmillió forinttal is büntethetik azt a földtulajdonost, akinek a területén parlagfüvet találnak – a hatóság július 1-jétől ellenőrzi és bírságolja az elhanyagolt területeket. Ez a bírság pedig egy évben többször is kiszabható. Pécsett, de az ország több pontján a légierőt is bevetik annak érdekében, hogy egyre kevesebb legyen a fertőzött terület.

Girokopterrel, de siklóernyővel és drónnal is ellenőrizhetik azokat a területeket, amelyek parlagfűvel szennyezettek.


Még nem virágzik, de már jól látható a parlagfű, amit kaszálni kell

– Közel 300 méter magasságig tudunk berepülni egy-egy adott területre, ahonnan már szépen kirajzolódik a fertőzött terület – mondja Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke.

A magasból jól látszik, ha egy füves terület vagy szántó parlagfüves, másként „színeződik el”. Pécsett a Baranya Megyei Polgárőrök végzik a légi felderítést.


A magasból sokkal nagyobb területet tudnak áttekinteni, és jobban is látszik, hol szaporodott el a parlagfű.

– Óránként körülbelül 200 hektár a felderíthető terület. Mi még a megelőzésre is koncentrálunk, ami azt jelenti, hogy felkeressük és figyelmeztetjük a földterület gazdáját, mert azt feltételezzük, hogy nem trehányságból, csupán figyelmetlenségből nem kaszált – teszi hozzá Cseh László.

Idén a parlagfű három héttel korábban virágozhat a számára kedvező időjárási viszonyok miatt.

De nem minden esetben érkezhet figyelmeztetés. Ha bizonyíték erejű felvétel, fotó vagy videó készül július 1-je utáni dátummal a parlagfűvel szennyezett területről, akkor a bírság is érkezik. Méltányossági kérelemnek és fellebbezésnek pedig nincs helye.

– A bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. Ez függ az adott terület nagyságától és fertőzöttségétől – mondja Horváth Endre, az önkormányzat hatósági főosztályvezetője.

Egy éven belül többször is kiszabható a bírság, ha nem történik meg a kaszálás.

Az elmúlt 10 év alapján azonban elmondható, hogy a bírságnak nagy a visszatartó ereje, ezért rendszeresen kaszálnak a földtulajdonosok. Ezért a bejelentések 80-85 százaléka más gyomnövények miatt érkezik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.