2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Pécs

Légierőt is bevetnek Pécsett a parlagfű ellen

Akár ötmillió forinttal is büntethetik azt a földtulajdonost, akinek a területén parlagfüvet találnak – a hatóság július 1-jétől ellenőrzi és bírságolja az elhanyagolt területeket. Ez a bírság pedig egy évben többször is kiszabható. Pécsett, de az ország több pontján a légierőt is bevetik annak érdekében, hogy egyre kevesebb legyen a fertőzött terület.

Girokopterrel, de siklóernyővel és drónnal is ellenőrizhetik azokat a területeket, amelyek parlagfűvel szennyezettek.


Még nem virágzik, de már jól látható a parlagfű, amit kaszálni kell

– Közel 300 méter magasságig tudunk berepülni egy-egy adott területre, ahonnan már szépen kirajzolódik a fertőzött terület – mondja Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke.

A magasból jól látszik, ha egy füves terület vagy szántó parlagfüves, másként „színeződik el”. Pécsett a Baranya Megyei Polgárőrök végzik a légi felderítést.


A magasból sokkal nagyobb területet tudnak áttekinteni, és jobban is látszik, hol szaporodott el a parlagfű.

– Óránként körülbelül 200 hektár a felderíthető terület. Mi még a megelőzésre is koncentrálunk, ami azt jelenti, hogy felkeressük és figyelmeztetjük a földterület gazdáját, mert azt feltételezzük, hogy nem trehányságból, csupán figyelmetlenségből nem kaszált – teszi hozzá Cseh László.

Idén a parlagfű három héttel korábban virágozhat a számára kedvező időjárási viszonyok miatt.

De nem minden esetben érkezhet figyelmeztetés. Ha bizonyíték erejű felvétel, fotó vagy videó készül július 1-je utáni dátummal a parlagfűvel szennyezett területről, akkor a bírság is érkezik. Méltányossági kérelemnek és fellebbezésnek pedig nincs helye.

– A bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. Ez függ az adott terület nagyságától és fertőzöttségétől – mondja Horváth Endre, az önkormányzat hatósági főosztályvezetője.

Egy éven belül többször is kiszabható a bírság, ha nem történik meg a kaszálás.

Az elmúlt 10 év alapján azonban elmondható, hogy a bírságnak nagy a visszatartó ereje, ezért rendszeresen kaszálnak a földtulajdonosok. Ezért a bejelentések 80-85 százaléka más gyomnövények miatt érkezik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.