EUR: 324,32 Ft
CHF: 285,19 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Macron kirúgta az Orbánt dicsérő nagykövetet

Orbán Viktort a politika Real Madridjának nevezte Éric Fournier budapesti francia nagykövet, de véleményét Emmanuel Macron francia elnök nemcsak hogy nem osztotta, de meglehetősen furcsa körülmények között azonnal haza is hívta diplomatáját Budapestről.

Fournier szerint egyenesen „magyarfóbiában” szenved a nemzetközi média, amely „fantazmagóriákat” gyárt a magyar kormány populizmusának bizonyítására.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Fournier a diplomáciai táviratban arról is tájékoztatta kormányát, hogy az antiszemitizmus magyarországi térnyeréséről szóló híresztelések szerinte csak arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet a nyugat-európai muzulmánok antiszemitizmusáról, és azt is cáfolta, hogy a Soros György elleni kampány antiszemita lett volna.

Fournier a Real Madridhoz hasonlította a magyar kormányfőt Fotó: MTI


Ezzel szemben Fournier Orbán Viktor miniszterelnököt a futballvilág Real Madridjához hasonlítja, főként azért, mert az Orbán-kormány zsinórban három választást nyert, akárcsak a „királyi gárda” a Bajnokok Ligájában az elmúlt három évben. A nagykövet ugyanakkor az Orbán Viktor nevével fémjelzett magyar migrációs politikát egy modellnek nevezte.

Emmanuel Macron EPA/CAROLINE BLUMBERG

Amikor a múlt heti EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón Emmanuel Macron francia elnököt szembesítették a kiszivárgott diplomáciai véleményről, ő hangsúlyozta, hogy nem ért egyet kormánya nagykövetének véleményével, de hogy mennyire, az csak akkor derült ki, amikor nemrég új nagykövetet neveztek ki a budapesti diplomáciai testület élére, Fourniert pedig hazahívták. Egyes információk szerint Fournier megbízatása amúgy is hamarosan lejárt volna, de a hirtelen lépés akkor is meglehetősen különös lépés az Orbán Viktort rendszeresen kritizáló Macrontól.
További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Stratégiai érdek, hogy Magyarország maradjon Kína első számú partnere

  Szijjártó: Stratégiai érdek, hogy Magyarország maradjon Kína első számú partnere

  Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke, hogy továbbra is Kína első számú gazdasági, kereskedelmi és befektetési partnere maradjon a közép-európai térségben – jelentette ki kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek az ENSZ-közgyűlés aznap megnyílt csúcsszintű ülésszakán elsőként Vang Ji kínai külügyminiszterrel volt kétoldalú találkozója.

 • A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága keddi ülésén felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a bevándorlási különadó megfizetésére vonatkozó hatályos jogszabályokat, és kezdeményezzen változtatásokat, amennyiben azok lehetőséget biztosítanak az adóelkerülésre.

 • Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli a jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt.

 • Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Jövő hétfőn búcsúztatják a hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után múlt szerdán elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok párbajtőrözőt, a Nemzet Sportolóját.