EUR: 344,71 Ft
CHF: 319,23 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Belföld

Macron kirúgta az Orbánt dicsérő nagykövetet

Orbán Viktort a politika Real Madridjának nevezte Éric Fournier budapesti francia nagykövet, de véleményét Emmanuel Macron francia elnök nemcsak hogy nem osztotta, de meglehetősen furcsa körülmények között azonnal haza is hívta diplomatáját Budapestről.

Fournier szerint egyenesen „magyarfóbiában” szenved a nemzetközi média, amely „fantazmagóriákat” gyárt a magyar kormány populizmusának bizonyítására.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Fournier a diplomáciai táviratban arról is tájékoztatta kormányát, hogy az antiszemitizmus magyarországi térnyeréséről szóló híresztelések szerinte csak arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet a nyugat-európai muzulmánok antiszemitizmusáról, és azt is cáfolta, hogy a Soros György elleni kampány antiszemita lett volna.

Fournier a Real Madridhoz hasonlította a magyar kormányfőt Fotó: MTI


Ezzel szemben Fournier Orbán Viktor miniszterelnököt a futballvilág Real Madridjához hasonlítja, főként azért, mert az Orbán-kormány zsinórban három választást nyert, akárcsak a „királyi gárda” a Bajnokok Ligájában az elmúlt három évben. A nagykövet ugyanakkor az Orbán Viktor nevével fémjelzett magyar migrációs politikát egy modellnek nevezte.

Emmanuel Macron EPA/CAROLINE BLUMBERG

Amikor a múlt heti EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón Emmanuel Macron francia elnököt szembesítették a kiszivárgott diplomáciai véleményről, ő hangsúlyozta, hogy nem ért egyet kormánya nagykövetének véleményével, de hogy mennyire, az csak akkor derült ki, amikor nemrég új nagykövetet neveztek ki a budapesti diplomáciai testület élére, Fourniert pedig hazahívták. Egyes információk szerint Fournier megbízatása amúgy is hamarosan lejárt volna, de a hirtelen lépés akkor is meglehetősen különös lépés az Orbán Viktort rendszeresen kritizáló Macrontól.
További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek