2018. december 18., kedd
Auguszta

Külföld

Macron népszerűtlenebb, mint valaha

Negatív rekordot állított fel a franciák elnöke, Emmanuel Macron. Az alig több mint egy éve megválasztott államfő a legnépszerűtlenebb az eddigi elnökök sorában, elsősorban zavaros magánéleti ügyeinek, valamint igazságtalannak tartott politikájának köszönhetően – írta az Origo.

A Le Figaro című vezető jobboldali napilap által közzétett felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada egyáltalán nem találja hatékonynak Macron lépéseit, míg a republikánusok háromnegyede egyenesen igazságtalannak tartja a döntéseit. Az Odoxa-Dentsu Consulting kérdőívéből kiderül, hogy a baloldali válaszadók zöme sem ért egyet a lépéseivel, többek között az állami vasút, az SNCF reformját is nagy felháborodás, tüntetések övezték.


Emmanuel Macron francia elnök és a felesége, Brigitte  (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Folyamatosan csökkenti népszerűségét, hogy ellentmondásokba keveredik, állításait rövid időn belül cáfolja, állásfoglalásai kérészéletűek. Jó példa erre az Aquarius esete – Soros-hajónak is nevezik –, amelyet Macron körülbelül hétszáz migránssal a fedélzetén szeretett volna Olaszországba küldeni. Emiatt összetűzésbe keveredett az olasz miniszterelnökkel, később maga is bevallotta, hogy nem meri fogadni a menekülteket. Végül a spanyolok segítőkészsége láttán azt nyilatkozta, hogy a migránsok felét szívesen látja hazájában.

De nemcsak a migránskérdés, hanem a közbiztonsági mutatók sem kedveznek a francia államfőnek. Párizsban egyre több a bevándorlók által elkövetett bűncselekmény, legutóbb egy rendőr házaspárra támadtak rá korábban igazoltatott férfiak egy no-go zónában.


Magánéleti botrányoktól sem mentes az elnöki rezidencia, egyre gyakrabban merül fel a gyanú az elnök kettős életét illetően. A franciák sem értik, miért magyarázkodik olyan gyakran az államfő és Brigitte asszony Macron szexuális orientáltságát illetően. A probléma nem a homoszexualitás, hanem az, hogy ha az államfő meleg, úgy kettős életet él, tehát hazudik a választóinak. 

A női szavazók körében korábban népszerűnek bizonyult Macron bátor lépése, hogy egy nála huszonnégy évvel idősebb nőtt vett el (aki a középiskolában tanította a későbbi elnököt), azonban a huszonhatezer eurós sminkkészlet láttán megváltoztatták véleményüket. A francia elnök, mintha maga sem tudná, melyik irányba induljon, olykor transzvesztitákat invitál az elnöki palotába, máskor kikéri magának, ha középiskolások a keresztnevén, nem pedig elnök úrnak szólítják.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek