2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Belföld

Magyar arcfestő lett a világ második legjobbja

Világbajnoki ezüstérmet szerzett arcfestés kategóriában Szabó Henriett a Testfestők Világszervezete által szervezett világversenyen Ausztriában. Alkotásának témája a repülés története volt.

Szabó Henriett a TyToo oktatója és versenyzője először indult világversenyen, és rögtön egy kiugró teljesítménnyel rukkolt elő a nemrég Ausztriában megrendezett megmérettetésen. 40 fős mezőnyben, a világ minden tájáról érkező – többek közt chilei, mexikói, és ausztrál – arcfestőkkel mérte össze tudását és még a saját példaképét is sikerült megelőznie.


A verseny témája idén a múlt glamourja volt. A szervezők ezt már tavaly októberben kihirdették, majd a beküldött portfóliók alapján döntötték el, hogy kik mérhetik össze tudásukat élesben július elején. A magyar testfestő az eddigi munkái alapján bekerült a legjobbak közé, a helyszínen pedig elvarázsolta a zsűrit az alkotásával, amelyben a repülés történetét festette fel modelljére, Szabó Gabriellára.

„Alkotásunkban steampunk stílus jegyében mutattuk be az emberiség egyik legősibb álmát, a repülést.Az elkészült arcfestés az ég meghódításának történetét meséli el, a legfontosabb állomások bemutatásával, Ikarosz szárnyaitól a holdraszállásig” – mondta Szabó Henriett.


Mint mondta, modellje extrém kisugárzással rendelkezik, mely adottságait felhasználták a kompozíció során.

A versenyre hónapokig gyakoroltak, a művész fejében pedig februárra állt össze teljesen a kép. A világbajnokság előtti egy hónapban húszszor is megfestette a repülés történetét, és sokszor beugró embereken is gyakorolt. Amikor legelőször nekiállt a munkának, hét órát töltött az arcfestéssel, igaz, ekkor még gondolkozási fázisban volt.

A helyszínen mindössze két óra állt az indulók részére, hogy elkészüljenek az alkotással, ezért itthon mindent tökéletesen ki kellett számolnia, és így sikerült is teljesen időben végeznie.

„A négytagú zsűri három dolgot pontozott: az összképet, a témafeldolgozást és a technikai tudást. Összesen 120 pontot lehetett gyűjteni, az első helyezett 108 ponttal nyert, én 102 ponttal zártam, hajszálnyival kapott kevesebbet a harmadik. Az élen elég szoros volt a mezőny, de mögöttünk 95 pontnál senki nem szerzett többet” – mesélt sikeréről a TyToo versenyzője.

Szabó Henriett a dobogón saját példaképét, a világ élvonalába tartozó német Claudia Kraemert előzte meg, aki harmadikként zárt a világversenyen. Kettejük különbsége mindössze egyetlen pont volt.

Szabó Henriett:

A TyToo arc és testfestő oktatója, sminkes. Bár kreativitása hamar megmutatkozott, Henriett csak azután talált rá hivatására, miután kifestették a kislánya az arcát egy fesztiválon. Az akkor látott felhőtlen boldogság hatására vette meg az első arcfestékkészletét és kezdett autodidakta módon festeni.

A kezdeti sikerek után kitanulta a sminkes szakmát. Professzionális munkáinak híre hamar elterjedt az interneten.

A TyToo felkérésére kezdte oktatásokon átadni a tudását, ahol máig arcfestést, hennafestést és esküvői testfestést tanít. Oktatói tevékenysége mellett fesztiválokon, családi rendezvényeken aktívan gyakorolja az arcfestést.

Díjai:

2018: II. hely World Award: Facepainting, Klagenfurt
2014: I. hely Országos arcfestőbajnokság,  Balmazújváros

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Ha Ukrajna kiutasítja a beregszászi konzult, Magyarország is konzult utasít ki

  Szijjártó: Ha Ukrajna kiutasítja a beregszászi konzult, Magyarország is konzult utasít ki

  Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának helyszínén az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel való kétoldalú találkozója kapcsán.

 • Idén 4,4 százalékkal bővülhet a GDP

  Idén 4,4 százalékkal bővülhet a GDP

  A Pénzügykutató Zrt. munkatársai szerint az idén, a kedvező külső konjunktúra mellett, az erőteljes belső ösztönzők hatására a válság utáni időszakot nézve rekordmértékű növekedést érhet el a magyar gazdaság, a GDP 4,4 százalékkal bővülhet – mondta Várhegyi Éva, a cég tudományos tanácsadója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Hétszáz féle felesleges ügyintézés szűnhet meg

  Hétszáz féle felesleges ügyintézés szűnhet meg

  A kormányablakoknál intézhető 2500 féle ügyből eddig hétszáz olyan ügytípust találtunk, amelyek feleslegesnek tűnnek – jelentette ki a közszolgálatért felelős államtitkár a felújított járási hivatal átadásán szerdán Oroszlányban…

 • Az iskolai erőszak visszaszorítására indul kampány

  Az iskolai erőszak visszaszorítására indul kampány

  Az iskolai erőszak visszaszorítására indít kampányt a Cartoon Network a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületével (OFOE) összefogva – közölte a csatornát tulajdonló Turner cég közép-kelet-európai marketing- és pr-menedzsere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.