EUR: 323,04 Ft
CHF: 286,90 Ft
2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb Szeged

Magyar edző is eljuthat BL-csapat kispadjára

Herbert Gábor tavaly a másodosztályú Algyőben fejezte be a kézilabda-pályafutását, majd a Pick Szeged utánpótlás-igazgatója lett. Egy év telt el azóta, a bajnoki aranyérmes klubnál remek munkát végzett és marad is a pozícióban, de visszatér Algyőre is. Igaz, a két pozíció nagyban összefügg.

– Tavaly a Pick Szeged utánpótlás-igazgatója lett, idén a B válogatott nyári összetartásán volt ott edzőként, a múlt héten pedig bejelentették, hogy ön lesz Algyőn a vezetőedző. Hogy fér össze ennyi minden?


– A Pick Szeged és az Algyő hosszasan egyeztetett egymással. Az Algyő szeretne erősebb csapat lenni, a Pick utánpótlásánál pedig szeretnénk lehetőséget adni a fiataloknak a másodosztályban. A Pick Szeged U20-as csapata kiesett a másodosztályból – rögtön hozzá kell tennem, hogy tavaly már nem U23-as csapattal szerepeltünk a bajnokságban, a 3-4 évvel fiatalabb játékosoknak még magas volt a másodosztály. Vannak viszont köztük olyan játékosok, akik megállják a helyüket ebben az osztályban. Ők lesznek azok, akik jövőre az Algyő színeiben játszanak majd.

– A jövőben szorosan együttműködik a két klub?


– Igen, ez egy együttműködés a két klub között. A Pick Szegednél nekünk az a célunk, hogy az utánpótlásunkban játszóknak megfelelő lehetőséget adjunk a fejlődésre.

– Ha most elkezdek gondolkodni, akkor csak Fekete Bálint neve jut eszembe, aki az utóbbi időben a Pick utánpótlásából a Bajnokok Ligájába jutott és ott rendszeresen pályára is lépett. Lesznek követői?

– Aki ki meri jelenteni, hogy a következő években az utánpótlásból biztosan lesz játékos a felnőtt csapatnál, az vagy hazudik, vagy jós. Természetesen azon dolgozunk, hogy így legyen és szeretnénk mindenkinek lehetőséget adni a fejlődésre. Azt látni kell, hogy ma a Bajnokok Ligájába a közvetlen utánpótlásból bekerülni szinte lehetetlen. Ez nem csupán Magyarországon, külföldön is így van. Hatalmas lépés lenne ez egy fiatal játékosnak. De vannak olyan játékosok nálunk is – Sunajko Stefan vagy Nagy Martin –, aki már bemutatkoztak a MOL Pick Szegedben, játszott már bajnokit és BL-meccsen is pályára lépett. Én hiszek abban, hogy van Magyarországon is tehetséges játékos. Mást ne mondjak, éppen Bodó Richárd vagy Bánhidi Bence példája mutatja, hogy nem lehetetlen a magyar utánpótlásból meghatározó játékossá válni nemzetközi szinten is.

– Hogy fér meg az utánpótlás szakmai igazgató pozíció és a vezetőedzői poszt egymás mellett?

– Az Algyő egy félprofi csapat, így napi egy edzéssel készülünk majd, az edzések este lesznek. A Pick Szegednél délelőttönként az irodában dolgozom majd, ahogy eddig, délután pedig az utánpótláscsapatok edzéseit látogatom. Eddig is fontosnak tartottam munkámnak ezt a részét és ezen a jövőben sem szeretnék változtatni. Szerencsére remek kollégákkal dolgozhatok, így gördülékenyen tudunk együtt dolgozni.

– Egy fiatal, pályája elején járó ambiciózus edzőnek milyen lehetőségei vannak Magyarországon, amikor azt látjuk, hogy Magyarországon női és férfi vonalon is külföldi edzők ülnek sok kispadon?

– A kérdés jó, ezen én is sokat gondolkodtam. Női vonalon a Fradinál és a Győrnél magyar edző ül a padon a következő szezonban. De nem szabad sarkítani, hogy külföldi vagy magyar. A két férfi élcsapat kispadján BL-győztes vagy világbajnok edző ül, hatalmas szakmai sikerek után jöttek Magyarországra, tehát nem is lehet kérdés, hogy helyük van itt. Ugyanakkor én bízom abban, hogy egyszer majd magyar edző is eljut erre a szintre, és igen, ki merem mondani, hogy remélem, én leszek az az edző, aki eljut erre a szintre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.