2018. december 12., szerda
Gabriella

Külföld

Magyarok ellen nyomoznak a románok

Fenyegetéssel és erőfitogtatással zavarta meg a hétvégén a román csendőrség azt a csendes megemlékezést Erdélyben, amelyre Magyarországról is érkeztek ünneplők. A hatóság magyar állampolgárok ellen indított nyomozást.

Szomorú véget ért az az ünnepség, amelyet július 7-ére hirdettek meg Erdélyben, a bélesi víztározó partján, a Vasvári-havason. A hely egy tragikus csata emlékét őrzi: itt szenvedett vereséget 1849. július 4-7. között Vasvári Pál és az általa vezetett Rákóczi Szabadcsapat, amely az osztrákok által feltüzelt magyar lakosság védelmére sietett, és sokáig eredményesen küzdött. A csatateret ma a tározó vize borítja, ennek partján tart 1995 óta minden évfordulón koszorúzással egybekötött megemlékezést a Körösfői Rákóczi Kultúregylet. Az ünneplésbe idővel egyre több baráti vagy testvértelepülés, civil szervezet kapcsolódott be Erdély és Magyarország területéről, így például a Vasvári Pál Polgári Egyesület is.


Tóth Kálmán és Lomnici Zoltán a megemlékezésen. A háttérben kivehető, hogy a csónakból fényképeznek

Az idei ünneplést provokáció zavarta meg.

– Az alig több, mint húszperces ünnepség alatt egy motorcsónak jelent meg a közelben, benne egy civil ruhás férfival, aki figyelte az eseményt. Néhány perc múlva eltűnt, amikor visszajött, már ketten voltak a csónakban, felvételeket készítettek és telefonáltak – mesélte Tóth Kálmán, a Vasvári Egyesület társelnöke. – Amikor végül a vízre bocsátottuk a koszorúkat, a csónak a part felé hajtott, majd egy éles fordulattal szétzavarta és a partra sodorta a koszorúkat.


Péntek László, az esemény főszervezője

Az ügy azonban ezzel nem ért véget. A koszorúzás végeztével a Vasvári Pál Emléktúra kerékpárosai elindultak vissza, Körösfő irányába, de a víztározóról levezető úton a csendőrség feltartóztatta őket. Igazolványokat akartak kérni, amit túrázók (akadt közöttük, aki beszélt románul) azzal úsztak meg, hogy azt mondták, aqz útra nem hozták magukkal az okmányaikat. A csendőrök ekkor a csoport másik részének felkutatására indultak – eredménytelenül.

Az esetben az a különös, hogy az ünnepséget 1995 óta mindig bejelenti a szervező Péntek László, a Rákóczi egylet elnöke. A csendőrség bánffyhunyadi bázisa több mint félórányi autóútra van a bélesi tározótól, a csendőrök azonban rögtön a húszperces ünnepség végén megjelentek, ráadásul a beérkezett feljelentésre és a hozzájuk eljuttatott felvételekre hivatkozva.

A román rendőrség szerint a koszorúk szennyezik a környezetet

– Több mint tíz éve foglalkozom a határon túli magyarok ügyével, és mindig tapasztaltunk atrocitásokat, de ilyesmit még nem – mondta dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, aki maga is részt vett a megemlékezésen. – A csónakban ülő emberek azzal, hogy nyilvánosság előtt félelmet okoztak, garázdaságot követtek el a jog szerint. A csendőrség pedig nyilvánvalóan együttműködik ezekkel. Nacionalisták dühével sokszor szembesültünk már, de azzal, hogy a hatóság fenyegessen, eddig nem.

Két nappal az ünnepség után kiderült, a román csendőrség nyomozást kezdeményezett az ügyben.

– Annak ellenére, hogy Csoma Botond parlamenti képviselő, aki a román országgyűlésben a nemzetbiztonsági ügyekért felelős bizottság elnöke, az esemény egyik támogatója és résztvevője volt. Az eljárást a csendőrség az ő közbenjárása ellenére is megindította – tájékoztatott Lomnici Zoltán. – Mi hazajöttünk, de Péntek László, az esemény fő szervezője, otthon maradt. Ő magyar állampolgár, ezért a kolozsvári főkonzultól minden vele kapcsolatos lépésről tájékoztatást kértem.

A vádpontok, amelyeket a csendőrség felemlít a csendes, rövid, nem politikai jellegű megemlékezéssel szemben, ugyanolyan megdöbbentőek, mint az egész eljárás: véleményük szerint a vízre dobott, kizárólag természetes anyagból készült koszorúk szennyezik az egyébként műanyag palackokkal, sörös- és konzervdobozokkal, ételmaradékkal teli környezetet, a kerékpárosok pedig olyan gyorsan hajtottak, hogy az már nem túra, hanem verseny, amire a szervezők nem kértek engedélyt.

Kapcsolódó Cikkek