2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Külföld

Még öten vannak a föld alatt

Magyar idő szerint tegnap hajnalban folytatódott a thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerben rekedt gyerekek kimentése. Vasárnap már négy fiatalt ki tudtak hozni a kedvező időjárásnak köszönhetően, hétfőn délutánra pedig újabb négy láthatta meg a fényt az alagút végén.

Tegnap ismét munkába álltak a mentőcsapatok a thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerben ragadt 13 fős ifjúsági focicsapat kimentése érdekében. Bár vasárnap már négy gyereket sikeresen kimenekítettek, a hatóságoknak szükségük volt fél napra, hogy felkészüljenek az akció második fázisára, ugyanis pótolni kellett az útvonal melletti oxigénpalackot, és a mentőbúvároknak is pihenniük kellett. Tegnap délutánra egy újabb négyes csoport jutott ki, így már csak öten vannak a barlangban, köztük a 25 éves edző, Ekapol Chanthawong. Őket várhatóan ma menekítik ki, ezzel együtt már 17 napot töltenek a föld alatt.


EPA

A gyerekeket kórházba szállították. A Guardian szerint elkülönítették őket, ugyanis az orvosok attól tartanak, hogy elkaphattak valamilyen fertőzést a barlangban. Mindenesetre az jó jel, hogy az étvágyuk nagyszerű, és folyamatosan chilis, bazsalikomos húst kérnek enni. A hatóságok lapzártánkig nem közölték, hogy pontosan kik jutottak ki és azt sem, hogy mikor találkozhatnak a családjukkal.

EPA/

A mentésre szoruló gyerekeket egyébként csoportokra osztották. A csoportosításban egy ausztrál orvos, dr. Richard Harris segédkezett, aki szabadságát megszakítva utazott a helyszínre. Ő úszott be, hogy megvizsgálja a focicsapat tagjait és javasolta, hogy először a leginkább legyengülteket vigyék ki. Vasárnap több helyen a vártnál alacsonyabb volt a vízszint, így rövidebb szakaszon kellett búvárkodni. Harris egyébként 30 éve barlangi búvár.


Minden gyereket két búvár fog közre, az első viszi a gyerekek oxigénpalackját, a második pedig figyeli, hogy helyén maradjon a maszkja és a légzőkészülék. A gyerekeknek annyi a feladatuk, hogy figyeljék az előre lefektetett vezetőkötelet.

(MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Eközben Szijjártó Péter külügyminiszter felajánlotta Magyarország segítségét – mind a mentésben, mind a későbbiekben – a thaiföldi kormánynak.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Nőket harapdált az afrikai migráns

    Nőket harapdált az afrikai migráns

    Bíróság elé áll a bajorországi Memmingenben az a 26 éves eritreai férfi, aki a gyanú szerint legalább négy nőt támadott meg néhány napon belül – írja Ripost.

  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot

    Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot

    Békés, demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat az “Olaszországot eláruló és rabszolgává tevő” új római kormánnyal szemben Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén a lombardiai Pontidában vasárnap.