EUR: 323,51 Ft
CHF: 286,47 Ft
2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Egyéb Békéscsaba

Meghajtották a lovakat

Július 12. és 15. között Nemzeti Fogathajtó Versenyt szerveztek Mezőhegyesen. A gyermek, junior és fiatal hajtók mellett A kategóriás egyes, kettes és négyes fogatok, póni-egyes- és -kettesfogatok, valamint B kategóriás kettes fogatok is indultak.

Összetettben az A kategóriás egyesfogat-hajtóknál Nyúl Katalin, a kettesfogat-hajtóknál dr. Tóth Andrea, a négyesfogat-hajtóknál Bárdos Attila nyerte a nemzeti versenyt. A sportesemény jó lehetőséget kínált a nemzetközi versenyekre való felkészülésre is, hiszen néhány hét múlva világbajnokságot rendeznek az egyes fogatok számára, amelyek augusztus 28. és szeptember 2. között Hollandiában, Kronenburgban állnak starthoz. A gyermek, junior, fiatal fogathajtók Európa-bajnokságra készülnek, melyet augusztus 16–19-én Kisbér-Ászáron rendeznek.


A mostani nemzeti verseny az 5, 6 és 7 éves lovak számára a szeptember 5–9-i mezőhegyesi IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának minősítő fordulója is volt egyben. A versenyen 14 fiatal fogatló vett részt. A megmérettetés a lovak, a hajtók és a szervezők számára is lehetőséget adott a szintfelmérésre, hiszen már csak néhány hét van hátra a világbajnokságig. A magyar csapat vezetője, István Péter szerint a hajtók erőteljesen dolgoznak a fiatal fogatlovakkal, és van néhány ló, amely egészen szépen mozog és a mostani minősítő versenyen is szép teljesítményt nyújtott. Edzőtábort is szerveztek számukra Mezőhegyesen, ami igen jól sikerült. A továbbiakban a hátralévő idő intenzív kihasználására van szükség, és arra, hogy a hajtók és lovaik a korábbi iránymutatás alapján készüljenek a versenyre.

A Nemzeti Fogathajtó Versenyen 51 fogat vett részt, köztük 14 fiatal ló. Összesen 12 kategóriában startoltak a fogatok, hiszen a versenyt rendező Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által vállalt célok egyike volt, hogy minél több kategória számára lehetőséget biztosítson a versenyzésre a nemzetközi versenyek, az Európa-bajnokság és a világbajnokságok előtt. Mindezen túl fontos szempont volt a fiatal fogatlovak minősítési lehetőségének biztosítása is, hiszen ahogyan Pap István Tibor vezérigazgató fogalmazott, munkatársaival elkötelezettek az előre mutató szakmai kezdeményezés, a fiatal fogatlovak világbajnokságának megszervezésében – tájékoztatott közleményében a ménesbirtok.


Kapcsolódó Cikkek