2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Külföld

Megkezdheti munkáját az Európai Határ- és Parti Őrség Macedóniában

Az Európai Határ- és Parti Őrség operatív közreműködéséről állapodott meg az Európai Unió Macedóniával – közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja szerdán.

Avramopulosz brüsszeli tájékoztatóján elmondta, a megállapodás a hatálybalépését követően lehetővé teszi, hogy az európai határvédelmi ügynökség (Frontex) keretein belül működő, megerősített ügynökség operatív tevékenységeket végezhessen és csapatokat küldhessen Macedónia EU-val határos régióiba, közös műveleteket hajtson végre Macedóniával és annak területén belül, különösen a hirtelen bekövetkező migrációs kihívások esetén.


Kiemelte, hogy a megállapodás lehetővé teszi az ügynökség számára, hogy hatékonyabban tudjon fellépni az EU közvetlen szomszédságában, gyorsan reagáljon a migrációs kihívásokra és megvédje határait. Az uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a többi nyugat-balkáni partnerrel folytatott, folyamatban lévő tárgyalások is hasonló eredménnyel zárulhatnak.

A bizottság tájékoztatása szerint ez a második olyan jogi megállapodás, amely az Európai Unió és nyugat-balkáni partnerei közötti tárgyalások eredményeképpen jött létre, az Albániával 2018 februárjában aláírt megállapodást követően. 2018 áprilisában technikai szinten megállapodás született Montenegróval a jogállási megállapodás tervezetéről, és folynak a tárgyalások Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával is – közölték.


Az Európai Határ- és Parti Őrség feladatai között szerepel a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti. Részt vesz az illegálisan érkezett migránsok származási országukba való visszaküldésében, de nem vállal szerepet a tagországok közötti visszaküldési mechanizmusban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Irán saját maga vizsgálja meg a feketedobozokat

  Irán saját maga vizsgálja meg a feketedobozokat

  Irán megpróbálja saját maga megvizsgálni a január 8-án lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait – jelentette vasárnap az IRNA állami hírügynökség, cáfolva azokat az értesüléseket, amelyek szerint a berendezéseket átadnák Ukrajnának.

 • Salvini: A baloldal elvesztette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat

  Salvini: A baloldal elvesztette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat

  Az olasz baloldal egyre jobban fél, mert elveszítette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat Matteo Salvini szerint. A jobboldali koalíciót vezető, ellenzéki Liga párt vezére azt ígérte az észak-olaszországi Maranellóban szombat délután tartott egyik kampányzáró eseményen, hogy kormányváltás jöhet a január 26-i tartományi választások után.

 • Harry és Meghan nem király és hercegnő többé!

  Harry és Meghan nem király és hercegnő többé!

  Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő, és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban – közölte szombat este a Buckingham-palota.