2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb III.kerület

Megnyílt az Ezüsthegy utcai könyvtár az itt élők szolgálatára

 

Átadták az Óbudai Platán Könyvtár új épületét Békásmegyeren az Ezüsthegy utca 16. szám alatt. Tizenöt év után most újra könyvtár működik az felújított és korszerűsített épületben, amely kulturális programoknak is otthont adhat.

A Békásmegyeri lakótelep és Békásmegyer-Ófalu határán lévő, 2003 óta üresen álló műemlék épület tavaly került a III. kerületi önkormányzat kezelésébe. A korábban a Csobánka téren működött Óbudai Platán Könyvtár fiókkönyvtára kinőtte a régi helyiséget, ezért újították fel 230 millió forint önkormányzati forrásból az Ezüsthegy utcai épületet, ahol 231 négyzetméteren várják a látogatókat korszerű könyvtárszolgáltatással, kulturális programokkal.


Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület országgyűlési képviselője és Bús Balázs polgármester örömét fejezte ki, hogy egy újabb közösségi tér nyithatta meg kapuit.

– Ha egy jó gyűjtemény párosul a hozzáértő iránymutatással, egy jó közösség hatásával, akkor a könyvtár ma is az lehet, ami mindig is volt: történelmünk, tudásunk és az emberi képzelet tárháza – fogalmazott Varga Mihály. A miniszter hozzátette, az Ezüsthegy utcai könyvtárban dolgozók gondos és értő munkával őrzik, rendszerezik és teszik elérhetővé mindezt.


Bús Balázs polgármester kiemelte, az Ezüsthegy utcai könyvtár létrejötte többszereplős összefogás eredménye.

– Ma már egy könyvtár sokkal többet jelent a könyvekhez való hozzáférésnél. Ezt hivatott igazolni ez az új, stílusosan felújított, impozáns kerttel is rendelkező épület, melynek programkínálatában szerepelnek majd irodalmi délutánok, tematikus ismeretterjesztő előadások, ökoprogramok, olvasókör, felnőtteknek nyári zenés estek.

Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár igazgatója megköszönte minden közreműködő munkáját a könyvtár kialakításában.

– Az Ezüsthegyi Könyvtár nem csupán gyönyörűen megújult épület, ízlésesen kialakított külső és belső tér, kellemes látványt nyújtó falak, ablakok, tégla és üveg. Ez a ház a tudás és a képzelet, az új világok megismerésének helyszíne. Ez a könyvtár terveink szerint végigkíséri az itt élők életét. Ezért épült meg, ezért vártuk, ezért várta a közösség, emiatt dolgoztunk annyian hivatalból és önkéntesként.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.