EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Szombathely

Megszépül az óperinti városrész

Utcát és bérlakásokat újítanak fel, buszöblöt, közösségi teret és játszóteret alakítanak ki az Óperint utcát és környékét érintő városrehabilitációs programban. A 445 millió forintból megvalósuló fejlesztések várhatóan az év végéig befejeződnek.

Térkövet kap a Szigligeti utca  Fotó: CSG

Az ütemterv szerint halad a Szigligeti utca Táncsics Mihály utca és Brenner Tóbiás körút közötti 300 méteres szakaszának felújítása. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester elmondta: a városban egyedülálló módon nemcsak a járda, hanem az úttest és a parkolók is térkőburkolatot kapnak. Hozzátette: a most épülő útszakaszt a tervek szerint egy hónapon belül ideiglenesen visszaadják a forgalomnak, és még az idén befejeződik a Szigligeti utca Táncsics Mihály és Körmendi út közötti szakaszának felújítása is.


Helyszíni szemlén Fotó: CSG

Javában zajlanak a Szabadságharcos utcai bérlakások felújítási munkálatai is. A beruházás keretében itt, valamint az Óperint utcában és a Körmendi úton összesen 25 ingatlant tesznek rendbe. Korszerűsítik a gépészeti rendszert, kicserélik a nyílászárókat, szigetelnek, és ahol szükséges, vizes helyiséggel is bővítik a lakásokat. Ennek köszönhetően a korábbinál lényegesen komfortosabb körülmények között lakhatnak majd itt a rászorulók. – Az elmúlt években nagyon sokan fordultak hozzám lakásproblémával. Örülök neki, hogy végre ezen a környéken is emberhez méltó körülményeket tudunk teremteni – mondta a helyszíni bejáráson Sátory Károly önkormányzati képviselő. Puskás Tivadar arról beszélt, hogy az önkormányzat minden évben jelentős összegeket fordít saját forrásból is a bérlakások felújítására: az idén 40 millió forintot költenek 13 ingatlanra.

A pályázat részeként buszöblöt, leállósávot alakítanak ki a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium előtt. Ennek köszönhetően biztonságos körülmények között állhatnak meg a gyermekeket szállító iskolabuszok és személyautók. A jelenleg kihasználatlan Tóth István park területén a mai kor igényeinek megfelelő játszóteret hoznak létre. A munka a Szigligeti utca felújításának befejezését követően veszi kezdetét. A Szalézi tér sétányának felújítása is a projekt része: gyepesítés, növénytelepítés és a sétány rekonstrukcióját követően kulturált pihenőpark várja majd az idelátogatókat.


Szociális lakások újulnak meg a Szabadságharcos utcában  Fotó: CSG

A Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által használt Nárai utcai épületben közösségi teret alakítanak ki. A kivitelezési munkálatok a szociális bérlakások megújításával egy időben kezdődtek. Várhatóan augusztus végéig befejeződik az evangélikus templom kápolnaépületének közösségi célú felújítása, továbbá a Szalézi templom lépcsőjének felújítása, akadálymentesítése is a program része.

Kapcsolódó Cikkek