2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Budapest XV.kerület

Megvalósult álom: felépül a lelkiegészség-központ

Lelkiegészség-központ jön létre a XV. kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be László Tamás, a Fidesz választókerületi elnöke, a kerület polgármesterjelöltje. A kerület pszichiátriai ellátását javító fejlesztést 10 százalékos önkormányzati önrész mellett több mint 385 millió forintos állami támogatással, mintegy 428 millió forintból valósítják meg az egykori Észak-pesti Kórház pestújhelyi szecessziós épületében.

László Tamás, a Fidesz választókerületi elnöke és polgármesterjelöltje és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára jelentette be a nagy hírt( Fotó: Sáfár Tibor)

Az épületben már 1903-ban idegszanatórium működött, amelyet Niedermann Gyula alapított 1903-ban. Ez az ország egyetlen szecessziós kórháza, az épületegyüttes műemléki védettséget élvez. 1945-ig működött polgári kórházként, majd évtizedekre szovjet katonai kórház lett. Hajdu László 2010-ig tartó polgármestersége alatt a terület lepusztult, hasznosítására – az eladáson kívül – semmilyen ötlettel nem rendelkeztek.


2010-től László Tamás vezetésével elindult a terület fejlesztése, 2012-ben új épületbe költözött az Észak-pesti Mentőállomás, több épület tervei elkészültek, az egész területre átfogó fejlesztési koncepciót dolgoztak ki azt a hat funkciót – egészségügyi, szociális, oktatási-felsőoktatási, közművelődési-kulturális, sport-rekreációs és ezekkel összefüggő lakófunkciók – illetően, amelyre az állam az ingatlant a kerületi önkormányzatnak átadta.

Ez az átfogó gondolkodás 2014 után újra megtorpant, amikor Hajdu László ismét polgármester lett. 2016-ban az egész héthektáros ingatlant – testületi felhatalmazás nélkül – el akarták adni egy befektetői csoportnak. Ezt akkor sikerült megakadályozni. A jelenleg megbízott polgármester, Németh Angéla – a DK jelöltjeként – már számtalanszor kinyilatkoztatta, hogy mennyire nem fontos számára az egészségügy, ő maga jelentette ki, hogy a Bethesda kórházzal kötött megállapodás alapján bevezetett gyermek járóbeteg-szakrendelésekre nincs szükség, hiszen 4-5 helyre vihetik a gyerekeket a fővárosban. Ugyanő azt mondta, hogy nincs szükség traumatológiára, járjanak át Újpestre gipszeltetni a palotaiak.


Ezzel szemben a XV. kerületi Fidesz–KDNP elképzelései alapján a volt „orosz kórház” területén egy jelentős egészségügyi intézményegyüttes jön létre. Ennek néhány eleme már megvalósult, az említett mentőállomás 170 millió forintért készült el, és átadtak egy több mint 500 millióért felújított épület, amelyben háziorvosok, tüdőgyógyászat, fizioterápia kapott helyet. Két épületbe tervezik a Hagyományos Kínai Orvoslás Központját 82 milliós állami forrásból, ahol a helyi járóbeteg-szakrendelés számára egynapos sebészeti részleget is kialakítanának. Elkészült egy gyógyszertár, folyik egy kórházi kiszolgálóegység kivitelezése közel 200 millió forintos állami támogatásból, ugyanebben az épületben egy magas szintű – CT-vel és egyéb eszközökkel ellátott – diagnosztikai központot szeretnének megvalósítani.

Vagyis a XV. kerületi Fidesz–KDNP elkötelezett az itt élő 80 ezer ember számára megvalósuló fejlődő, bővülő egészségügy mellett. Az eddig megvalósult, illetve tervezett fejlesztések is erről tanúskodnak, az ezekre fordított összeg egymilliárd 380 millió forintot tesz ki.

Már öt évvel ezelőtt, László Tamás polgármestersége idején megszületett a Lelkiegészség-központ létesítésének gondolata, mivel a kerületben mintegy kilencezer ember szenved pszichiátriai, illetve pszichológiai megbetegedésekben. A lelkiegészség-központ pszichiátriai betegségek egyéni és csoportterápiás gyógyítását, valamint addiktológiai gondozást végez majd, a különösen nehéz élethelyzetben lévő betegek életkilátásait javítva.

A gyönyörű szecessziós épület külső-belső felújítása több mint 428 millió forintba kerül, 10 százalékos önkormányzati önrész mellett a magyar állam az Egészséges Budapest Program keretében több mint 385 millió forintot nyújt támogatásképpen. László Tamás javasolta, hogy az intézmény vegye fel az ideggyógyászatban úttörő szerepet játszó, az intézményegyüttest alapító Niedermann Gyula nevét.

Kapcsolódó Cikkek