EUR: 333,42 Ft
CHF: 303,57 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Sport

Megvan a világ legdrágább kapusa, de hogy jutottunk idáig?

Megszületett a megállapodás az AS Roma és a Liverpool között. Az üzlet főszereplője az olasz csapat kapusa, Alisson Becker, akiért a hírek szerint az angolok 75 millió eurót (24,4 milliárd forint) fizetnek. Ezzel a brazil lett minden idők legdrágább hálóőre. De tudjuk-e kiket körözött le Alisson?

Mindannyian ismerjük a mondást, hogy az első lépes a csapatépítésnél egy jó kapus beszerzése, de talán a Liverpool most minden határon átlépett. Az AS Roma és a Liverpool megegyezett egymással, a brazil válogatott Alisson Becker az angol klubnál folytatja a pályafutását. A Premier League-csapat körülbelül 75 millió eurót, azaz 24,4 milliárd forintot fizet a játékosért, aki így a világ legdrágább kapusa lesz. Egyes beszámolók szerint a tárgyalások utolsó fázisában a huzavona 5 millió eurón ment a felek között, de úgy tűnik a Liverpool semmiképp sem akarta, hogy ezen bukjon az üzlet, így letette a pénzt az asztalra.


Credit line: Profimedia, Alamy

 

Talán a sors fintora, hogy a Liverpool három évvel ezelőtt is megszerezhette volna Alissont mindössze 4 millió euróért. Akkor nem kellett az anfield road-i csapatnak, így most a többszörösét kell kiperkálniuk, hiszen az elmúlt időszakban a futballista árak az egekben vannak, de azért az mégis meglepő, hogy már kapusokért is csillagászati összegeket fizetnek. Eddig a legdrágább „árucikknek” a csatárok számítottak, mára viszont már ott tartunk, hogy lényegében bárkiért brutális összegeket sem sajnálnak kifizetni. Ismeretes tavaly télen ugyancsak a Liverpool fizetett világrekordot jelentő 85 millió fontot (27 milliárd forintot) a Southamptonnak Virgil van Dijk játékjogáért.

Összehasonlításképp addig Benjamin Mendy számított a legdrágább hátvédnek, akiért 57,5 millió eurót fizetett a Manchester City az AS Monacónak. Alisson megszerzése előtt pedig Ederson számított a legdrágább kapusnak, érte szintén a Manchester City 40 millió eurót adott a Benficának.


Nézzük meg hogy alakultak a kapusárak az elmúlt évtizedekben.

Phil Parkes (A Queens Park Rangersből a West Ham Unidet-be – 1979)

Az első igazán nagy bevásárlás a Premier League-ben szereplő West Ham United csapatához kötődik, amely 1979-ben rekordot jelentő 565 ezer fontot fizetett ki a QPR-nak Phil Parkes játékjogáért. Abban az időben a Manchester United is meg akarta szerezni a játékost, hiszen a klub akkori menedzsere, Dave Sexton jól ismerte a kapus kvalitásait. A londoni csapatot érdekelte az manchesteri ajánlat, de végül a West Hamnek adták el Parkest.

 

Andoni Zubizarreta (Az Athletic Bilbaóból a Barcelonába – 1986)

A spanyol kapus 1986-ban lett a világ legdrágább hálóőre, mikor a Barcelonába igazolt 2 millió euró ellenében az Athletic Bilbaóból. Zubizarreta több mint tíz évig volt a katalán csapat első számú kapusa, és megkérdőjelezhetetlen érdemei voltak abban, hogy az együttes 1991 és 1994 között négy egymást követő bajnoki címet nyert, valamint 1992-ben BEK-et. Amikor a Barcába került talán ő sem gondolta, hogy elkötelezettsége hosszú évtizedekig szól majd, hiszen visszavonulása után is a klubban tevékenykedett sportigazgatóként.

Luca Marchegiani (A Torinóból a Lazióba – 1993)

Marchegiani öt sikeres évet töltött Torinóban, ahonnan 7 millió euróért igazolt a Lazióba, ahol egy évtizedet húzott le. Többek között olasz bajnokságot is nyert a csapattal 2000-ben és ő volt az 1990-es évek egyik legmeghatározóbb kapusa Olaszországban. A megtisztelő legdrágább kapus titulust azonban nem élvezhette csak egy év erejéig, hiszen hamar jött a trónfosztás.

Gianluca Pagliuca (A Sampdoriából az Interbe – 1994)

Marchegiani után egy évvel az Interbe szerződött a Sampdoria együtteséből Gianluca Pagliuca, akiért a milánói klub 8 millió eurót fizetett ki, ezzel megdöntve az eddig rekordot. Pagliuca öt évet töltött az Interben, amellyel megnyerte 1998-ban az UEFA Kupát. Az interes éveit követően szülővarosába, Bolognába szerződött, ugyanis Angelo Peruzzi érkezésével már nem ő lett az első számú hálóőre a csapatnak. 

Angelo Peruzzi (Az Interből to Lazióba – 2000)

Az ezredforduló idején azt is megértük, hogy már a tíz millió eurós álomhatárt sem sajnálták átlépni a klubok egy-egy kapusért. Így lett 2000-ben minden idők legdrágább kapusa Angelo Peruzzi, aki 17,5 millió eurót fizetett a Lazio az Internek. Peruzzit inkább a védései miatt ismerték Olaszországban, mint a klubhűségéért, hiszen rengeteg csapatban megfordult húsz éves pályafutása során. A Sven-Goran Eriksson által vezetett Lazióban azonban 200-szor lépett pályára, talán nemzetközi szinten azért nem emlékeznek rá sokan, mert akkor már feltűnt a színen egy bizonyos Gianluigi Buffon.

 

Gianluigi Buffon (A Parmából a Juventusba – 2001)

A kezdetekben talán még a Juventus sem gondolta, hogy mire tették rá a kezüket, amikor 2001-ben megszerezték a fiatal Gianluigi Buffont a Parmától 52 millió euróért. Buffon nem csak a világ legdrágább kapusa volt, hanem érte fizette ki a legtöbb pénzt a klub Gonzalo Higuain érkezéséig. Kétség nem fér hozzá a befektetés megtérült, hiszen Buffonnal a klub 19 trófeát nyert és vélhetően minden idők egyik legjobb kapusává nőtte ki magát. Jelenleg a PSG-ben láthatjuk majd a 40 éves hálóőrt, ahol Lőw Zsolt kezei alatt fejlődhet tovább.

 

Ederson (A Benficából a Manchester City-be – 2017)

Miután Pep Guardiola átvette a Manchester City csapatát 2016-ban megkezdődött a költekezés. Mivel Joe Hart teljesítményével nem volt elégedett a katalán mester, előbb Claudio Bravóval próbálkozott, majd megszerezte a Benficától Edersont. A 24 esztendős brazil futballistáért 40 millió eurót (34,9 millió fontot) fizetett az angol klub, amivel Ederson lett a világ legdrágább kapusigazolása. Buffonért 2001-ben 53 millió eurót fizetett a Juventus, igaz, ez akkoriban 32.6 millió fontot jelentett, így technikailag a City több pénzt fizetett az árfolyamváltozás miatt. Első city-s idényében Ederson megnyerte a Premier League-et és 36 bajnokin lépett pályára kezdőként.

Kapcsolódó Cikkek