2019. március 26., kedd
Emánuel

Belföld

Merkel csütörtökön fogadja Berlinben Orbánt

Aligha kétséges, hogy Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő mai találkozójának legfontosabb kérdése a migráció lesz. Eközben Orbán elkötelezte magát Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, hogy csak azután állapodik meg Merkellel, ha Ausztria és Németország már dűlőre jutottak egymással.

Mint korábban megírtuk: Angela Merkel kormányválságát követően a szakértők úgy vélik, a német kancellár azzal igyekszik bizonyítani kompromisszumkészségét, hogy meghívta Berlinbe Orbán Viktor kormányfőt. Merkel ezzel mutatja, hogy kész változtatni korábbi álláspontján, akár migrációs kérdésekben is. Mindezek ellenére a mai találkozón semmiféle konkrét megállapodás nem születhet a felek között.


/Fotó: MTI

„Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás” – írta tegnapi közleményében a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Tájékoztatásuk szerint ennek oka, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár ebben állapodtak meg a  kedd esti telefonos tárgyalás során. Mint írták: Orbán Viktor erről ma tájékoztatja is Angela Merkel német kancellárt berlini találkozójukon.


MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

A magyar kormányfő arról is beszélt Sebastian Kurzcal, hogy „Magyarország álláspontja 2015 óta változatlan a migrációs kérdésben”. A magyar kabinet már többször hangsúlyozta: szinte egyetlen olyan menedékkérő sincs, aki a magyar határon keresztül lépett volna először az Európai Unió területére, hiszen a migránsok szárazföldi útvonala Görögországon át vezet, így az afrikai migránsok elsőként ott lépnek uniós területre.


Orbán Viktor már tegnap Berlinbe repült és a délutáni órákban tárgyalásokat folytatott Merkel koalíciós partnerével, a Bajor Keresztényszociális Unió elnökével, Horst Seehofer belügyminiszterrel, aki korábban ultimátumot adott kancellárjának, hogy lemond, ha nem állapodnak meg az ország határőrizetét érintő kérdésekben.

(MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek