2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Belföld

Merkel csütörtökön fogadja Berlinben Orbánt

Aligha kétséges, hogy Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő mai találkozójának legfontosabb kérdése a migráció lesz. Eközben Orbán elkötelezte magát Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, hogy csak azután állapodik meg Merkellel, ha Ausztria és Németország már dűlőre jutottak egymással.

Mint korábban megírtuk: Angela Merkel kormányválságát követően a szakértők úgy vélik, a német kancellár azzal igyekszik bizonyítani kompromisszumkészségét, hogy meghívta Berlinbe Orbán Viktor kormányfőt. Merkel ezzel mutatja, hogy kész változtatni korábbi álláspontján, akár migrációs kérdésekben is. Mindezek ellenére a mai találkozón semmiféle konkrét megállapodás nem születhet a felek között.


/Fotó: MTI

„Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás” – írta tegnapi közleményében a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Tájékoztatásuk szerint ennek oka, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár ebben állapodtak meg a  kedd esti telefonos tárgyalás során. Mint írták: Orbán Viktor erről ma tájékoztatja is Angela Merkel német kancellárt berlini találkozójukon.


MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

A magyar kormányfő arról is beszélt Sebastian Kurzcal, hogy „Magyarország álláspontja 2015 óta változatlan a migrációs kérdésben”. A magyar kabinet már többször hangsúlyozta: szinte egyetlen olyan menedékkérő sincs, aki a magyar határon keresztül lépett volna először az Európai Unió területére, hiszen a migránsok szárazföldi útvonala Görögországon át vezet, így az afrikai migránsok elsőként ott lépnek uniós területre.


Orbán Viktor már tegnap Berlinbe repült és a délutáni órákban tárgyalásokat folytatott Merkel koalíciós partnerével, a Bajor Keresztényszociális Unió elnökével, Horst Seehofer belügyminiszterrel, aki korábban ultimátumot adott kancellárjának, hogy lemond, ha nem állapodnak meg az ország határőrizetét érintő kérdésekben.

(MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyar Levente: a mostani évek Magyarország évei

  Magyar Levente: a mostani évek Magyarország évei

  Magyarország teljesen más helyzetben van, mint 2010 előtt, az elmúlt kilenc évben emelkedett az életszínvonal, erőssé és stabillá vált a gazdaság, Európában is tekintélyes nemzetté emelkedett fel a magyar – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton.

 • Kicsi a bors, de erős! Mini kocsi, óriási élmény

  Kicsi a bors, de erős! Mini kocsi, óriási élmény

  Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a meglepkék kínálatában ez az egyik legőrültebb extrém szabadidős tevékenység. Első ránézésre leginkább a 30-as, 40-es évek versenyautóinak kicsinyített másaira hajaznak ezek a Mini Hot Rodok, ám van az a mondás, hogy “kicsi a bors, de erős”.

 • Magyarország első okosvárosa lesz a Ligetben

  Magyarország első okosvárosa lesz a Ligetben

  Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt révén. A Smart Liget koncepciója az Európában is egyedülálló megoldásokkal a városrészt a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró károsanyag-kibocsátással működő helyévé teszi.