EUR: 313,91 Ft
CHF: 276,69 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Belföld

Milliókkal nem tud elszámolni a Jobbik

Újabb fejezetéhez érkezett a Jobbik pénzügyi szappanoperája, a főszereplő ezúttal egy nyolcvannégymillió forintos hitel, amiről eddig maga a párt sem tudott – írja a Magyar Idők.

A Lokál is beszámolt róla, hogy körülbelül nyolcvanmillió forintnyi adománnyal nem tud elszámolni a Jobbik a júniusban közzétett kampánybeszámoló alapján. Most egy hasonló összegű – 84 millió forint – hitellel nem tudnak elszámolni.


A Magyar Közlönyben júniusban megjelent kampánybeszámolóban Sneider Tamás pártelnök ezt a tételt aláírta, annak ellenére, hogy korábban azt állította, a Jobbik már számlavezető bankjától sem kap hitelt. Ennek némileg ellentmond Vona Gábor korábbi bukott pártelnök néhány nyilatkozata, amiben ő maga említett olyan banki hiteleket, amiktől a párt pénzügyi stabilizációját remélték.

Ha valóban kapott hitelt a Jobbik, akkor Sneider hazudott, ha pedig nem pénzintézettől származik a pénz, akkor felmerül a kérdés, hogy honnan. Ez ismét felveti a tiltott pártfinanszírozás lehetőségét, vagy azt, hogy a kampánybeszámoló adatai egyszerűen valótlanok. Egyik verzió sem jelent jót a párt hitelességére nézve, amit már a korábbi, támogatóktól kapott pénz elherdálása is megkérdőjelezett.


A párton belüli feszültségek azonban nem új keletűek, a vesztes választás után lelépő Vona távozása beindította az elkerülhetetlen szakadást. Először Dúró Dórát rúgták ki a frakcióból, miután kiállt a Vonát kritizáló Toroczkai László ásotthalmi polgármester mellett. Akkor Dúró hazugnak nevezte pártját, miközben sajtóértesülések szerint valóban megkezdődött egy, a Toroczkai-szimpatizánsok eltávolítására irányuló belső tisztogatás. Végül Toroczkai új pártot alapított, az elveit eláruló Jobbik hívei pedig sorra csatlakoznak a Mi Hazánk Mozgalomhoz.

Az Origo egy a párt felső köreiben is járatos informátorra hivatkozva belső feszültségekről, Sneiderrel és Gyöngyösi Márton elnökhelyettessel kapcsolatos bizalmatlanságról ír, valamint arról, hogy a pártvezetés nem képes pozitív üzenetet közvetíteni. – Ez a jelenlegi pártelnökség idő előtti leváltáshoz vezethet – magyarázta az informátor.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek