EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Külföld

Minden gyerek kiszabadult

Tegnap reggel megkezdődött az utolsó mentőakció a thaiföldi Tham Luang-barlangrendszernél, hogy kihozzák a még benn lévő négy gyereket és edzőjüket. A nap végére mindenki kiszabadult – összesen 17 napig voltak a mélység foglyai.

A mentés első fázisa vasárnap kezdődött, amikor négy gyereket hoztak ki, majd hétfőn ismét négyen jutottak ki. A folyamatos szivattyúzás és a kedvező időjárás miatt az első napon 11 órát tartott a mentés, hétfőn viszont már 9 óra alatt meg lehetett tenni az utat oda-vissza. Tegnap délutánra kijutott az utolsó négy gyerek, majd az edzőjüket hozták ki. Végül az a három búvár és az orvos jött ki, akik már akkor bementek a csoporthoz, amikor megtalálták őket hétfőn.


Credit line: Profimedia, News Licensing

– Ez volt életem legnehezebb küldetése: csak a kezünkig láttunk el, a kövek borotvaélesek, a járatok pedig nagyon szűkek voltak. A mentés minden pillanata veszélyeket rejtett. Nekem is van vannak gyerekeim, ezért kicsit úgy éreztem, mintha ők is a sajátjaim lennének – mondta a mentésben részt vevő egyik búvár, Narongsuk Keasub a CNN-nek.

A vasárnap és hétfőn kimentett gyerekek továbbra is kórházban, jó fizikai és szellemi állapotban vannak, egyikük sem lázas. Két gyereket kisebb tüdőgyulladással kezelnek, néhánynál a kihűlés jeleit észlelték, egynél pedig alacsony szívfrekvenciát észleltek, amikor kihozták a barlangból, de azóta normalizálódtak az értékek. Az orvosok energiagéleket adnak nekik enni, de fokozatosan normális táplálékot is kaphatnak.


EPA/RUNGROJ YONGRIT

Mivel több mint két héten át voltak a barlangban, a szemük hozzászokott a sötétséghez, ezért napszemüveget adtak rájuk.

Credit line: Profimedia, UPI

Ha megérkeznek a teszteredmények, a szülőkkel is találkozhatnak, egyelőre azonban nem mehetnek hozzájuk két méternél közelebb, és védőruhát kell viselniük. Várhatóan még legalább egy hétig a kórházban kell lenniük, ami azért is rossz hír, mert így nem tudnak ott lenni a foci-vb vasárnapi döntőjén, ahová meghívta őket a FIFA.

Nem kellett sokat várni, és Hollywood is lecsapott a történetre: a hírek szerint több producer is megjelent a mentés helyszínén, hogy anyagot gyűjtsön egy készülő filmhez.

Az ifjúsági futballcsapat 12 tagja és edzőjük június 23-án rekedt benn a Bangkoktól ezer kilométerre található Tham Luang-barlangrendszerben, miután a kifelé vezető járatokat a heves esőzések miatt elárasztotta a víz. A mentőcsapatok végül július 2-án találták meg őket, négy kilométerre a bejárattól.

 

 

 

A kimenekítettek

Chanin Vibulrungruang, 11 éves

Panumas Sangdee, 13 éves

Duganpet Promtep, 13 éves

Somepong Jaiwong, 13 éves

Mongkol Booneiam, 13 éves

Nattawut Takamrong, 14 éves

Ekarat Wongsukchan, 14 éves

Adul Sam-on, 14 éves

Prajak Sutham, 15 éves

Pipat Pho, 15 éves

Pornchai Kamluang, 16 éves

Peerapat Sompiangjai, 17 éves

Ekapol Chantawong (edző), 25 éves

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.