EUR: 323,10 Ft
CHF: 286,87 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Külföld

Miniszterelnök: Líbiában nem lesznek gyűjtőtáborok

Líbiában nem lesznek európai uniós menekülttáborok – szögezi le Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök abban az interjúban, amely pénteken jelent meg a Bild című német tömeglapban.

“Nálunk ilyen nem lesz. Abszolúte ellenezzük, hogy Európa teljesen hivatalosan nálunk akarja elszállásolni azokat az illegális migránsokat, akikből Európában nem kérnek. Olyan megállapodást sem fogunk kötni, hogy pénzért cserébe fogadjunk be illegális migránsokat” – húzza alá Szarrádzs, aki szerint az EU-nak azokkal az országokkal kellene tárgyalnia, ahonnan az emberek elindulnak.


“Nagyon csodálkozom, hogy miközben Európában senki nem akar több migránst befogadni, tőlünk azt kérik, hogy fogadjunk be további százezreket” – emeli ki a líbiai kormányfő.

Az interjúban a miniszterelnök többször is felhívja a figyelmet arra, hogy kormánya több pénzt szeretne kapni a nemzetközi közösségtől, hogy fejleszteni tudja saját határainak védelmét és a földközi-tengeri mentőakciókat finanszírozni tudja.


“Minket, líbiaiakat nagyon magunkra hagynak a mentésben. Még mindig nincs elég támogatás a parti őrség számára, de mindenekelőtt nincs globális terv a menekültválság megoldására” – fogalmaz a miniszterelnök, aláhúzva: Líbia csak tranzitország.

A kormányfő kikéri magának a civil mentők vádjait, hogy a líbiai parti őrség embereket hagyna a tengerbe veszni. Ez megalapozatlan vádaskodás – hangoztatja Szarrádzs.

“Naponta százakat mentünk ki, hajóink szünet nélkül járőröznek, de nem győzöm eléggé hangsúlyozni: több technikai és anyagi támogatásra van szükségünk” – jegyzi meg. Fájez esz-Szarrádzs úgy véli, hogy az egész világnak több támogatást kell nyújtania az afrikai országoknak, ahonnan a menekültek jönnek. Azt kellene célként kitűzni, hogy eleve ne vágjanak neki a veszélyes útnak – hangoztatja.

Az országában uralkodó embertelen menekültügyi állapotokról és rabszolgaságról szóló jelentésekre a miniszterelnök azt mondja: több tízezer helyet teremtettek a befogadóközpontokban, de az illegális migránsok több százezren vannak, ami a biztonsági helyzetet is rontja.

“Megjelentek a terroristák, bűnözők, embercsempészek, akiknek az emberi jogok semmit nem jelentenek. Ez szörnyű” – magyarázza a líbiai miniszterelnök, aki szerint az embercsempészek ellen nemzetközi fellépés kell, de az nem fog semmit megoldani, ha idegen katonák érkeznek Líbiába, és ezt nem is fogadnák el.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Így manipulálták a sajtót Sorosék

    Így manipulálták a sajtót Sorosék

    Rendszeresen írtak jelentéseket a  Soros-alapítvány vezetői Soros Györgynek a migrációs nyomás növekedésével. A migránsok számán és összetételén túl arról is beszámoltak, hogy miként tálalják ezt a közvélemény elé.

  • Hamburgert szolgált fel a Fehér Házban Trump

    Hamburgert szolgált fel a Fehér Házban Trump

    Az amerikai elnök, Donald Trump óriási hamburger party-t rendezett a Fehér Házban. Az elnök nem furcsa hóbortjának köszönhetően szolgált fel a patinás környezetben többféle gyorséttermi fogást, hanem a több mint három hete tartó részleges kormányzati leállás miatt – a Fehér Ház személyzetének többsége szabadságon van– volt kénytelen ezzel fogadni az amerikai főiskolai futball-bajnokság győztes csapatát.