2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Sport

Motokrossz: magyar sikerek Csehországban

Petrovicében újra szólt a magyar himnusz Szvoboda Bence tiszteletére. A magyarok legjobbja mellett két ifjú hazai versenyző is pontszerző helyen végzett az elmúlt hétvégén.

A nemzetközi cseh motokrosszbajnokság az elmúlt két hétvégén páratlan magyar sikereket tartogatott. Két hónap kényszerpihenő után a peresztegi HTS Team versenyzője Szvoboda Bence (26) visszatért csuklótöréséből, és azóta szó szerint megállítatlan. Két héttel ezelőtt Dalecinben, legutóbb pedig Petrovicében szólt neki a magyar himnusz.
– A tavalyi MX2-es bajnoki címem után tanulóévnek szántuk az első szezonom az MX1-esek között. Ez a sportágam csúcsa, innen már nincs feljebb, a legtapasztaltabb motorosok viaskodnak ebben a kategóriában, ráadásul az erősebb motorosok más vezetési stílust követelnek meg, adaptálódni pedig nem könnyű. Nem indult szerencsésen számomra az év, és a csuklótörésem tovább nehezítette, de a visszatérésem óta mutatott teljesítményem számomra is meglepetés. Örülök, hogy a kemény munka kifizetődni látszik – értékelt a kilencszeres magyar bajnok.


Petrovicében hasonló volt a forgatókönyv, mint egy héttel korábban Dalecinben. Szvoboda kilőtt a rajtoknál, és meg sem állt a kockás zászlóig. A párás, fülledt levegő, és a szűk, technikás pálya nem könnyítette meg a mezőny dolgát, de a magyar fiú bírta a legjobban az extrém körülményeket, így megérdemelten gyűjtötte be második MX1-es győzelmét Csehoroszágban, amivel ráadásul egy csapásra feljött az MX1-es bajnoki pontvadászat harmadik helyére.

A HTS Team juniorjai is elégedettek lehetnek a petrovicei versennyel, még ha sikerük el is marad tapasztalt klubtársukétól. Kiss Márk (18) idén először indulhatott a cseh bajnokságban, és rögtön karrierje legjobb eredményével kezdett: a második futamban a 15. helyen ért célba. Jakob Kristóf (15) Dalecin után Petrovicébe is befért a legjobb húszba, ezzel pedig újabb bajnoki pontokat gyűjtött a felnőtt mezőnyben. Karrierjük ezen szakaszában nem lehet többet elvárni az ifjú titánoktól, a külföldön szerzett versenytapasztalatok hozzák majd meg a stabilitást és a tempót.


A cseh pontvadászatból még két verseny van hátra. Augusztus közepén Stribro, szeptember elején pedig Opatov várja a mezőnyt.

Cseh MX1-es bajnokság 4. forduló, Petrovice:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 50 pont
2. Martin Michek (Csehország, KTM) – 44 pont
3. Tomasz Wysocki (Lengyelország, KTM) – 38 pont
4. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) – 33 pont
5. Marek Sukup (Csehország, KTM) – 31 pont

A 6 fordulós bajnokság állása 4 verseny után:
1. Martin Michek – 185 pont
2. Vaclav Kovar – 158 pont
3. Szvoboda Bence – 140 pont
4. Tomasz Wysocki – 139 pont
5. Marek Sukup – 131 pont

Kapcsolódó Cikkek

  • A világ legöregebb vívója még mindig pástra lép

    A világ legöregebb vívója még mindig pástra lép

    Boros Péter, a világ legöregebb aktív vívója a minap ünnepelte 85. születésnapját. Természetesen a páston, illetve mellette, hiszen az OSC Semmelweis utcai vívótermében köszöntötték sporttársai, tanítványai és barátai az örökifjú pengeforgatót.

  • Perelnek az erőszakkal vádolt sportolók?

    Perelnek az erőszakkal vádolt sportolók?

    Egyelőre csak afféle árnyékbokszolásban merül ki a nemi erőszakkal meggyanúsított két vízilabdázó jogi képviselőinek tevékenysége. Hegedűs László és Gatter László ügyvéd szerint sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgatták ki ügyfeleiket, így az ellenük esetleg meginduló eljárás stratégiáját sem igazán tudták kidolgozni.