EUR: 322,06 Ft
CHF: 285,23 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Hódmezővásárhely

Működik a jégkármérséklő rendszer

Tavaly novemberben választották meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnökének Szél Istvánt, akinek tervei között szerepel egy társadalmi kampány indítása, amelynek célja a fiatal gazdák megtartása és a szakma felélénkítése, valamint a falugazdász-hálózat megreformálása. Aktualitásként a nemrégiben elindított jégkármérséklő rendszerről kérdeztük. 

Csongrád megyében bemutatkozott a jégkármérséklő rendszer, amely május elseje óta üzemel. Megyénkben 40 gép működik, 13 automata, az összes többi manuális. A szélsőséges időjárási körülmények, a jégesőzések gyakorisága vagy megszűnése természetesen nem függ a használatától, elsősorban a mezőgazdasági károk csökkentése várható a rendszertől, hiszen az elmúlt húsz évben a mezőgazdaságban a károk több mint 20 százalékát okozta a jégeső. A gazdálkodók termésének mennyisége nőhet általa, de a mindennapi életünkben is segítségünkre lehet, akár személygépjárműveink és vagyontárgyaink védelmében.


Megyénkben 40 gép működik, 13 automata az összes többi pedig manuális
MTI Fotó: Sóki Tamás

– A tagdíjakból az agrárkamarához befolyó összeg 75 százaléka fedezi a rendszer fenntartását, működtetését. Ez az eszköz az időjárásra nincs hatással – ismertette Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke –, a jégszemcsét képes apró szemekre zúzni, ezüst-jodidot használva. Ha az országos meteorológiai szolgálat jégesőt jelent, akkor ezt az ezüst-jodidot elkezdik párologtatni, és ezáltal biztosítják, hogy ne diónyi nagyságú jég essen. A szer és a technológia az emberre és a környezetre ártalmatlan.

Szél istván, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.