EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb Hódmezővásárhely

Működik a jégkármérséklő rendszer

Tavaly novemberben választották meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnökének Szél Istvánt, akinek tervei között szerepel egy társadalmi kampány indítása, amelynek célja a fiatal gazdák megtartása és a szakma felélénkítése, valamint a falugazdász-hálózat megreformálása. Aktualitásként a nemrégiben elindított jégkármérséklő rendszerről kérdeztük. 

Csongrád megyében bemutatkozott a jégkármérséklő rendszer, amely május elseje óta üzemel. Megyénkben 40 gép működik, 13 automata, az összes többi manuális. A szélsőséges időjárási körülmények, a jégesőzések gyakorisága vagy megszűnése természetesen nem függ a használatától, elsősorban a mezőgazdasági károk csökkentése várható a rendszertől, hiszen az elmúlt húsz évben a mezőgazdaságban a károk több mint 20 százalékát okozta a jégeső. A gazdálkodók termésének mennyisége nőhet általa, de a mindennapi életünkben is segítségünkre lehet, akár személygépjárműveink és vagyontárgyaink védelmében.


Megyénkben 40 gép működik, 13 automata az összes többi pedig manuális
MTI Fotó: Sóki Tamás

– A tagdíjakból az agrárkamarához befolyó összeg 75 százaléka fedezi a rendszer fenntartását, működtetését. Ez az eszköz az időjárásra nincs hatással – ismertette Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke –, a jégszemcsét képes apró szemekre zúzni, ezüst-jodidot használva. Ha az országos meteorológiai szolgálat jégesőt jelent, akkor ezt az ezüst-jodidot elkezdik párologtatni, és ezáltal biztosítják, hogy ne diónyi nagyságú jég essen. A szer és a technológia az emberre és a környezetre ártalmatlan.

Szél istván, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.