EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Hódmezővásárhely

Működik a jégkármérséklő rendszer

Tavaly novemberben választották meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnökének Szél Istvánt, akinek tervei között szerepel egy társadalmi kampány indítása, amelynek célja a fiatal gazdák megtartása és a szakma felélénkítése, valamint a falugazdász-hálózat megreformálása. Aktualitásként a nemrégiben elindított jégkármérséklő rendszerről kérdeztük. 

Csongrád megyében bemutatkozott a jégkármérséklő rendszer, amely május elseje óta üzemel. Megyénkben 40 gép működik, 13 automata, az összes többi manuális. A szélsőséges időjárási körülmények, a jégesőzések gyakorisága vagy megszűnése természetesen nem függ a használatától, elsősorban a mezőgazdasági károk csökkentése várható a rendszertől, hiszen az elmúlt húsz évben a mezőgazdaságban a károk több mint 20 százalékát okozta a jégeső. A gazdálkodók termésének mennyisége nőhet általa, de a mindennapi életünkben is segítségünkre lehet, akár személygépjárműveink és vagyontárgyaink védelmében.


Megyénkben 40 gép működik, 13 automata az összes többi pedig manuális
MTI Fotó: Sóki Tamás

– A tagdíjakból az agrárkamarához befolyó összeg 75 százaléka fedezi a rendszer fenntartását, működtetését. Ez az eszköz az időjárásra nincs hatással – ismertette Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke –, a jégszemcsét képes apró szemekre zúzni, ezüst-jodidot használva. Ha az országos meteorológiai szolgálat jégesőt jelent, akkor ezt az ezüst-jodidot elkezdik párologtatni, és ezáltal biztosítják, hogy ne diónyi nagyságú jég essen. A szer és a technológia az emberre és a környezetre ártalmatlan.

Szél istván, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.