EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Békéscsaba

Múltidéző fesztiváli forgatag

A hétvégén rendezték meg a Mindenki, aki CSABAI! – Békéscsaba 300 Fesztivál második nagyszabású rendezvénysorozatát, amellyel Békéscsaba újratelepítésének 300., várossá nyilvánításának 100. évfordulója előtt tisztelegnek a szervezők.

A hétvége egyik érdekessége volt, hogy a fesztiválhoz egy másik fontos program is csatlakozott. 2018-ban az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlése úgy határozott, hogy a szlovák közösség egyik legnagyobb ünnepét, a Magyarországi Szlovákok Napját ez évben Békéscsabán, a fesztivál ideje alatt rendezik meg. Ennek keretében például az Evangélikus Kistemplomban, a Szlovák Nap keretében megtartott ökumenikus áhítaton adták át a szlovák kultúráért végzett tevékenységért az elismeréseket. Nemzetiségünkért Díjban részesült Huberné Kisgyőri Katalin sárisápi pedagógus, a békéscsabai szlovák iskola igazgatója, Pecsenya Edit és az 1992-ben alakult Tücsök Zenekar.


A Szent István térre szombat délután érkeztek azok a szekerek, amelyek az egykori telepesek megérkezését elevenítették fel. A menet a Korzó térről indult, ott voltak az egykori telepesek leszármazottai, tíz szlovák régió képviselői és Munkácsy Mihály, valamint Stark Adolf hasonmásai is.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján Szarvas Péter polgármester, Lászik Mihály, Békéscsaba Szlovák Önkormányzatának elnöke, Igor Furdík szlovák főkonzul, valamint Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke megkoszorúzta a Békéscsaba újratelepítésének 275. évfordulójára állított emlékkövet, majd Pavol Lašák, Hradište polgármesterével kiegészülve megnyitották a fesztivált.

A programok között minden korosztály találhatott magának valót. Látványos műsorral érkezett a Fővárosi Nagycirkusz, volt mesterségbemutató, kiállítások, könyvbemutató és sok más érdekesség. Ráadásul az ünneplés még nem ért véget, az év folyamán számos kisebb-nagyobb rendezvénnyel emlékezik meg a város erről a jeles évfordulóról.

Kapcsolódó Cikkek