EUR: 322,08 Ft
CHF: 285,64 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb

Nagy elődök nyomában

A magyar innováció új központja az egykori Ganz gyár területén nyitja meg kapuit a jövő héten. A Millenáris Startup Campusnak helyet adó budai környék több mint másfél évszázada a magyar innováció egyik központja.

A Millenáris Park D épületében kialakított Millenáris Startup Campus

Ganz Ábrahám 1845-ben néhány utcára innen hozta létre vasöntödéjét, ahol a kéregöntési technológiának köszönhetően a vasúti közlekedést és Európa malomiparát forradalmasító termékek születtek. Itt kezdte magyarországi pályafutását Mechwart András is, aki már 1878-ban elektrotechnikai osztályt létesített az üzemben, hogy kihasználja az erősáramú villamosiparban rejlő lehetőségeket. Az üzemegység önállósodásával jött létre a mai Millenáris területén a Ganz Villamossági Gyár: a jelenlegi D épület a XX. század fordulóján épült szerelőcsarnok, az 1997-ben ipari műemléki védelemben részesített B épület pedig az 1911–12-ben épült nagyszerelde.


A gyárban olyan tudósegyéniségek álltak alkalmazásban, mint Déri Miksa, Bláthy Ottó Titusz vagy Zipernowsky Károly, de dolgozott itt Nikola Tesla is. A rendszerváltást követően, a piacok átrendeződésével és a privatizációval, valamint a belvárosi területek funkciójának átgondolásával az egykori gyárépületek egy részét elbontották, és a területen kialakították a 2002-ben Europa Nostra-díjat nyert közparkot, a Millenárist. A park sosem szakadt el teljesen a hagyományoktól, itt volt többek között a Jövő Háza, valamint az Álmok Álmodói kiállítás. 2018-ban pedig újra a magyar innováció élvonalába kerülhet azzal, hogy megnyitja kapuit a régió első megacampusa, a Millenáris Startup Campus (MSC). A beruházás kormányhatározat alapján, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, dr. Császár Dániel felügyelete alatt zajlik.

A központ nyitott teres közösségi irodájában, dedikált irodáiban és tárgyalóiban egy időben 200 embert tud befogadni, emellett előadó- és szemináriumi termekkel, valamint 1500 fős konferenciateremmel is rendelkezik. Célja, hogy a hazai innovációs ökoszisztéma valamennyi szereplőjét befogadja, és falai között egymásra találhassanak a fejlesztéseken dolgozó szakemberek, az őket finanszírozó befektetők, a fejlődésüket segítő inkubátorok, valamint a startupkultúra iránt érdeklődő nagyvállalatok is. A június 27-ei nyílt napon számos érdeklődő tekintette meg a Millenáris Startup Campust. Az eddigi igények alapján már az asztalok kétharmada iránt van érdeklődés, a dedikált irodákra pedig két és félszeres túljelentkezést regisztrált a fenntartó Millenáris Nonprofit Kft. Az első beköltözőket szakmai szempontok alapján választják majd ki – a július 9-én induló próbaüzem során az ő visszajelzéseiket is várják, hogy az MSC szolgáltatásait tovább finomíthassák.


A projektgazdák reményei szerint a Millenáris Startup Campus a XXI. századi magyar innováció új bázisa lesz, és a régió leginnovatívabb vállalkozásai számára is komoly vonzerővel bír majd, innen indulhatnak el a legújabb magyar sikertörténetek.

Érdemes kipróbálni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.