EUR: 323,10 Ft
CHF: 286,87 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Érd

Nagy értékek a kiskertekben

A gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira-majorban.

A szakemberek elsősorban a kiskerti gyümölcstermesztés, illetve a génbanki tevékenység iránt érdeklődőket várták, hangsúlyozva, hogy Magyarországon a meggynek génbankos szemmel nézve is nagy jelentősége van. Ezt követően fajtabemutatón adtak ízelítőt az itteni kutatómunkából. Mint elmondták, örvendetes, hogy manapság nagy divatja van a tájfajták termesztésének, ám az ezzel kapcsolatos információk nem mindig jutnak el a lakossághoz – és még az is lehet, hogy nem mindig származnak hiteles forrásból. Márpedig a kiskerttulajdonosoknak fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy milyen betegségekre fogékonyak az egyes értékes fajták, vannak-e egészségvédő lehetőségek, és melyek azok.


A szemlélő általában csak a szép termést látja – nem tudva, mindez mennyi munka és megfelelő hozzáértés eredménye
Fotó: www.naik.hu

Az Elvira-majorban egyébként rendszeresen szerveznek fajtabemutatókat és szakmai tanácskozásokat cseresznye- és meggytermesztőknek, a nem szakmabelieknek pedig nyílt napokat tartanak. Idén cseresznyevirágzáskor is megnyitották a kaput a nagyközönség előtt, a mostani, meggyes rendezvényt pedig a nyár folyamán további alkalmak követik, amelyeken az őszibarack, a szilva és a mandula lesz a téma. Időpontok és további részletek a NAIK honlapjáról tudhatók meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.