EUR: 322,67 Ft
CHF: 282,76 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Egyéb Érd

Nagy értékek a kiskertekben

A gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira-majorban.

A szakemberek elsősorban a kiskerti gyümölcstermesztés, illetve a génbanki tevékenység iránt érdeklődőket várták, hangsúlyozva, hogy Magyarországon a meggynek génbankos szemmel nézve is nagy jelentősége van. Ezt követően fajtabemutatón adtak ízelítőt az itteni kutatómunkából. Mint elmondták, örvendetes, hogy manapság nagy divatja van a tájfajták termesztésének, ám az ezzel kapcsolatos információk nem mindig jutnak el a lakossághoz – és még az is lehet, hogy nem mindig származnak hiteles forrásból. Márpedig a kiskerttulajdonosoknak fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy milyen betegségekre fogékonyak az egyes értékes fajták, vannak-e egészségvédő lehetőségek, és melyek azok.


A szemlélő általában csak a szép termést látja – nem tudva, mindez mennyi munka és megfelelő hozzáértés eredménye
Fotó: www.naik.hu

Az Elvira-majorban egyébként rendszeresen szerveznek fajtabemutatókat és szakmai tanácskozásokat cseresznye- és meggytermesztőknek, a nem szakmabelieknek pedig nyílt napokat tartanak. Idén cseresznyevirágzáskor is megnyitották a kaput a nagyközönség előtt, a mostani, meggyes rendezvényt pedig a nyár folyamán további alkalmak követik, amelyeken az őszibarack, a szilva és a mandula lesz a téma. Időpontok és további részletek a NAIK honlapjáról tudhatók meg.

Kapcsolódó Cikkek