2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb Ózd

Nagyot szólt a kissikátori gombafesztivál!

Tizenötödik alkalommal rendezték meg június utolsó hétvégéjén a Kissikátori Falunapot és Gombafesztivált. Másfél évtizede még „kaszálni lehetett” a gombát a településhez tartozó erdőkben, az elmúlt években viszont vásárolniuk kellett a főzőverseny alapanyagát a szervezőknek. A csapadékos nyári napoknak köszönhetően idén újra bőséges volt a termés, így ismét sikátori gomba főhetett a bográcsokban.

Fotó: Lokál
A Vargányák főzőcsapat vitte el a pálmát

A Turi Mihály vezette és Lakatos Márk stylistot is felvonultató zsűri nyolc étket kóstolt végig, majd a Vargányák fantázianevet viselő csapat magyaros gombagulyását találta a legjobbnak. A Mihalóczki Csemetekert gluténmentes nokedlivel tálalt gombapörköltjét, valamint a Huszárkonyha csülkös, gombás marhalábszárpörköltjét is a legjobb három közé sorolták.


A gasztronómia mellett a hagyományőrzés és a közösségépítés is kiemelt szerepet kapott a rendezvényen. A település díszpolgáráról, dr. Kovács Béláról ezúttal nem csupán az egykori iskola oldalán található márványtábla megkoszorúzásával emlékeztek meg, halálának 25. évfordulója alkalmából a nemzetközi hírű matematikus életútját és munkásságát bemutató tárlatot is kialakított az épületben Kissikátor önkormányzata.

A szabadtéri színpadon helyi és térségi amatőr művészeti csoportokat, valamint tehetséges fiatalokat éppúgy láthattak az érdeklődők, mint a felvidéki testvértelepülés, Détér község asszonykórusát vagy a rimaszombati Csillagvirág Együttest. Mindezek mellett a délutáni órákban előbb Hatvani Kiss Gyöngyi nótaénekes, majd Delhusa Gjon fokozta a hangulatot. A XV. Kissikátori Falunapról és Gombafesztiválról a rockzene sem hiányzott, a Dinamit adott másfél órás koncertet. Az 1980-as évek legendás zenekarának tagjai egy dal erejéig Kocsik László Csaba polgármestert is énekesükké fogadták és közösen adták elő a Gombafesztivál indulóját.


Fotó: Lokál
Kocsik László Csaba polgármester köszöntötte dr. Kovács Béla özvegyét

Fotó: Lokál
Lakatos Márk stylist (balra) is zsűrizte a gombás ételeket

Fotó: Lokál
Delhusa Gjon jó hangulatot varázsolt a színpadra

Fotó: Lokál
Nagyot „robbant” a Dinamit

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.