EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Ózd

Nagyot szólt a kissikátori gombafesztivál!

Tizenötödik alkalommal rendezték meg június utolsó hétvégéjén a Kissikátori Falunapot és Gombafesztivált. Másfél évtizede még „kaszálni lehetett” a gombát a településhez tartozó erdőkben, az elmúlt években viszont vásárolniuk kellett a főzőverseny alapanyagát a szervezőknek. A csapadékos nyári napoknak köszönhetően idén újra bőséges volt a termés, így ismét sikátori gomba főhetett a bográcsokban.

Fotó: Lokál
A Vargányák főzőcsapat vitte el a pálmát

A Turi Mihály vezette és Lakatos Márk stylistot is felvonultató zsűri nyolc étket kóstolt végig, majd a Vargányák fantázianevet viselő csapat magyaros gombagulyását találta a legjobbnak. A Mihalóczki Csemetekert gluténmentes nokedlivel tálalt gombapörköltjét, valamint a Huszárkonyha csülkös, gombás marhalábszárpörköltjét is a legjobb három közé sorolták.


A gasztronómia mellett a hagyományőrzés és a közösségépítés is kiemelt szerepet kapott a rendezvényen. A település díszpolgáráról, dr. Kovács Béláról ezúttal nem csupán az egykori iskola oldalán található márványtábla megkoszorúzásával emlékeztek meg, halálának 25. évfordulója alkalmából a nemzetközi hírű matematikus életútját és munkásságát bemutató tárlatot is kialakított az épületben Kissikátor önkormányzata.

A szabadtéri színpadon helyi és térségi amatőr művészeti csoportokat, valamint tehetséges fiatalokat éppúgy láthattak az érdeklődők, mint a felvidéki testvértelepülés, Détér község asszonykórusát vagy a rimaszombati Csillagvirág Együttest. Mindezek mellett a délutáni órákban előbb Hatvani Kiss Gyöngyi nótaénekes, majd Delhusa Gjon fokozta a hangulatot. A XV. Kissikátori Falunapról és Gombafesztiválról a rockzene sem hiányzott, a Dinamit adott másfél órás koncertet. Az 1980-as évek legendás zenekarának tagjai egy dal erejéig Kocsik László Csaba polgármestert is énekesükké fogadták és közösen adták elő a Gombafesztivál indulóját.


Fotó: Lokál
Kocsik László Csaba polgármester köszöntötte dr. Kovács Béla özvegyét

Fotó: Lokál
Lakatos Márk stylist (balra) is zsűrizte a gombás ételeket

Fotó: Lokál
Delhusa Gjon jó hangulatot varázsolt a színpadra

Fotó: Lokál
Nagyot „robbant” a Dinamit

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.