EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Ózd

Nagyot szólt a kissikátori gombafesztivál!

Tizenötödik alkalommal rendezték meg június utolsó hétvégéjén a Kissikátori Falunapot és Gombafesztivált. Másfél évtizede még „kaszálni lehetett” a gombát a településhez tartozó erdőkben, az elmúlt években viszont vásárolniuk kellett a főzőverseny alapanyagát a szervezőknek. A csapadékos nyári napoknak köszönhetően idén újra bőséges volt a termés, így ismét sikátori gomba főhetett a bográcsokban.

Fotó: Lokál
A Vargányák főzőcsapat vitte el a pálmát

A Turi Mihály vezette és Lakatos Márk stylistot is felvonultató zsűri nyolc étket kóstolt végig, majd a Vargányák fantázianevet viselő csapat magyaros gombagulyását találta a legjobbnak. A Mihalóczki Csemetekert gluténmentes nokedlivel tálalt gombapörköltjét, valamint a Huszárkonyha csülkös, gombás marhalábszárpörköltjét is a legjobb három közé sorolták.


A gasztronómia mellett a hagyományőrzés és a közösségépítés is kiemelt szerepet kapott a rendezvényen. A település díszpolgáráról, dr. Kovács Béláról ezúttal nem csupán az egykori iskola oldalán található márványtábla megkoszorúzásával emlékeztek meg, halálának 25. évfordulója alkalmából a nemzetközi hírű matematikus életútját és munkásságát bemutató tárlatot is kialakított az épületben Kissikátor önkormányzata.

A szabadtéri színpadon helyi és térségi amatőr művészeti csoportokat, valamint tehetséges fiatalokat éppúgy láthattak az érdeklődők, mint a felvidéki testvértelepülés, Détér község asszonykórusát vagy a rimaszombati Csillagvirág Együttest. Mindezek mellett a délutáni órákban előbb Hatvani Kiss Gyöngyi nótaénekes, majd Delhusa Gjon fokozta a hangulatot. A XV. Kissikátori Falunapról és Gombafesztiválról a rockzene sem hiányzott, a Dinamit adott másfél órás koncertet. Az 1980-as évek legendás zenekarának tagjai egy dal erejéig Kocsik László Csaba polgármestert is énekesükké fogadták és közösen adták elő a Gombafesztivál indulóját.


Fotó: Lokál
Kocsik László Csaba polgármester köszöntötte dr. Kovács Béla özvegyét

Fotó: Lokál
Lakatos Márk stylist (balra) is zsűrizte a gombás ételeket

Fotó: Lokál
Delhusa Gjon jó hangulatot varázsolt a színpadra

Fotó: Lokál
Nagyot „robbant” a Dinamit

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.