EUR: 323,96 Ft
CHF: 287,63 Ft
2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Egyéb Debrecen

Nálunk járt az amerikai nagykövet

– Megtisztelő, hogy az új amerikai nagykövet első vidéki útja Debrecenbe vezetett – fogalmazott Debrecen polgármestere David B. Cornstein kétnapos látogatásának végén, a Nagytemplom előtt tartott sajtótájékoztatón, ahol azt is megtudtuk, újabb tengerentúli cégek városunkba települését is szorgalmazta a találkozón Papp László polgármester.

A bemutatásnál kiderült, a diplomata életútja folyamán komoly üzleti sikereket ért el. A megbeszéléseken elsősorban Debrecen és az itt működő amerikai cégek fejlesztési lehetőségeiről esett szó, ezek a tengerentúli vállalkozások nyereségesen működnek, rendszeresen fejlesztenek. – Abban állapodtunk meg a nagykövet úrral, hogy igyekszünk még szorosabb gazdasági együttműködést kialakítani – jelentette ki Papp László. Hozzátette: azt szeretné, ha a város gazdaságának fejlesztésével, a külföldi befektetésekkel foglalkozó EDC az amerikai nagykövetség segítségével újabb, az USA-ból származó befektetőket hozna ide.


A Kossuth téri sajtótájékoztató után közös kép is készült: David B. Cornstein, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete és Papp László polgármester
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

David B. Cornstein, akit Donald Trump elnök nevezett ki az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetévé, először arról beszélt, hogy az amerikai–magyar kapcsolatok az elmúlt időszakban nem olyanok voltak, mint amilyennek lennie kellett volna. Megjegyezte, alig két hete tartózkodik hazánkban, de máris sikerült beszélnie szinte az összes fontos magyar kormányzati tisztségviselővel. A kapcsolat ennek hatására megváltozott. Arra is emlékeztetett, hogy május végén Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterrel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel Washingtonban tanácskozott. Kiemelte, hogy ideérkezése előtt az amerikai fővárosban, a Fehér Házban találkozott Donald Trumppal, akinek azt javasolta, hogy hívja fel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és gratuláljon neki választási sikeréhez. Trump ezt másnap megtette.

David B. Cornstein hangsúlyozta: mielőtt megkapta a magyarországi nagyköveti posztot, a szenátus külügyi bizottsága, majd az egész szenátus meghallgatta. A bizottságban 11 republikánus és 11 demokrata képviselő foglal helyet. Mind a 22-en támogatták, ami ritkaságnak számít.


Kapcsolódó Cikkek