2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Ózd

Negyedszázadot ünnepeltek

A Frank-Hungária Kft. neve összeforr Kőfalusi Györggyel, aki 25 évvel ezelőtt saját céget alapított mezőgazdasági kopóalkatrészek gyártására. Termékeik minősége elnyerte a Frank Walz- und Schmiedetechnik GmbH vezetőinek tetszését és közös magyar–német vállalatot hoztak létre.

Az 1990-es évek elején ment végbe hazánkban a nagy gazdasági átalakulás, amikor cégek szűntek meg, holott termékeikre, így a mezőgazdasági kopóalkatrészekre is volt kereslet. Ezt az űrt igyekezett betölteni Kőfalusi György gépészmérnök, amikor saját ötletét megvalósítva indította el a gyártást. 2009-ben száz százalékban a Frank GmbH tulajdonába került a Frank-Hungária Kft., és ezáltal a Gesco-csoport teljes értékű tagja lett. Magyarországon közel 20 éve piacvezető szerepet tölt be a cég. A Frank-Hungária Kft. a kezdeti néhány ezer darabos kopóalkatrész-mennyiséget, a 60 millió forintos árbevételt és a hatfős létszámot megsokszorozta, és 2017-ben már több mint 2,4 millió darab készterméket értékesítettek, amellyel csaknem 2,75 milliárd forint árbevételt értek el. Ezt a termelési volument átlagosan 129 fővel állították elő.


Fotó: FRANK Hungária
 A kemencében így hevítik fel az alakításra váró munkadarabokat

Fotó: FRANK Hungária
Dr. Frank Grote (balra) a cégcsoport ügyvezetője és Detlef Mattner helyi cégvezető jövőbeni terveket is ecseteltek

Jelenleg 3-3 darab nagy kapacitású hőkezelő kemencével, megeresztő kemencével és edzőberendezéssel, 2 darab 630 tonnás, valamint több 400, 250 és 160 tonnás présgéppel rendelkeznek. A legmodernebb gépeik a lézervágó, illetve a plazmavágó berendezés, valamint létrehoztak CNC-forgácsoló és megmunkáló központot. A műszaki kapacitást kisebb részben EU-s és hazai pályázati támogatások segítségével, nagyobb részben önerőből, anyavállalati támogatásból finanszírozták.

A hagyományoknak megfelelően egész napos rendezvény keretében idén is megemlékeztek a cég sikereiről.  Először Detlef Mattner cégvezető, majd dr. Frank Grote, a Frank-csoport ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, illetve ismertette a vendégekkel az elmúlt 25 év főbb mérföldköveit és tájékoztatott a jövőbeli fejlődési lehetőségekről. Ezután a sport és a gasztronómiai, valamint a magyar hagyományőrzés bemutatása kapott főszerepet a cég telephelyén, ahová meghívták a legfontosabb üzleti partnereket is.


Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.