EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Pécs

Nemcsak a műtőben remekeltek az orvosok!

A pécsi orvosok évek óta remekelnek az Orvosi Világjátékokon, amit idén Máltán rendeztek meg június 16. és 23. között. A nyolc versenyző összesen 23 éremmel tért haza, többségében arannyal!

Több mint 2500 orvos és egészségügyben dolgozó dobta le a fehér köpenyét, hogy a World Medical and Health Games-en, azaz az Orvosi Világjátékokon összemérje erejét. A pécsiek elsöprő sikert arattak.


11 arany-, 7 ezüst- és 4 bronzérem

Pécsről összesen nyolcan utaztak, köztük szülész-nőgyógyász, ortopéd, traumatológus szakorvos, sporttudományi szakember és gyógytornász is. Az egyik bajnoki címvédő, dr. Stefanovits Ágnes minden számban remekelt.

– Súlylökésben, diszkoszvetésben és kalapácsvetésben sikerült megvédenem a bajnoki címet – mondta a szülész-nőgyógyász, aki hozzátette: az év legjobbjait dobta a játékokon.


A pécsi csapat

Ágnes szerint a magyarok kiemelkednek kalapácsvetésben a mezőnyből, nem nagyon van ellenfelük. Egyedül Lengyelországban és Németországban van nagy hagyománya a dobóatlétikának. Ezt jelzi az is, hogy az érmek nagy részét ezen számokban szerezték meg.
A másik pécsi sikersport az úszás volt, itt csapatként váltóban is jól szerepeltek a hazaiak.

A sport összehozza a világ orvosait

– Egy ilyen világjátékon egy héten keresztül szinte minden a sportról szól – mondja Ágnes. – De köttetnek olyan barátságok, amelyek a hétköznapokban is megmaradnak.

– Nagyon jó hangulata van a versenynek, ilyenkor kicsit mindenki kiereszti a gőzt – mondja a szülész-nőgyógyász. Ágnes szerint az elmúlt hat évben egy olyan sportos orvosi gárda alakult ki, akik évről évre találkoznak és megosztják tapasztalataikat.

A fesztiválhangulaton és a sportsikereken kívül tudományos szimpózium is kapcsolódott a rendezvényhez, melyen dr. Gőcze Katalin a PTE ÁOK Sportmedicina Tanszék adjunktusa két, nagy érdeklődésre számot tartó előadást tartott.

Köszönet

Ágnes kiemelte, hogy sok pécsi segítséget is kaptak.

Ágnes (balra) barátnőjével, Kácser Krisztinával jár a világjátékokra

– A két dobóedzőnek, Katits Kálmánnak és Nagy Ákosnak mindenképp szeretném megköszönni a támogatást, de emellett Czerpán István elnök úrnak is, aki a Pécsi VSK részéről lehetővé tette, hogy a PVSK pályáján készüljünk. Köszönetet mondunk dr. Miseta Attilának, a PTE rektorának; Téczely Tamásnak, a Testnevelés- és Mozgásközpont vezetőjének, valamint Karsai Istvánnak az ÁOK és a Medikus SE részéről, akik támogatásukkal biztosították részvételünket a világjátékokon. Külön köszönetet érdemel Sántics Béla mesteredző, aki a korábbi olimpikonok felkészítése után vállalta az úszócsapat formába hozását – tette hozzá dr. Stefanovits Ágnes.

Az Orvosi Világjátékokat 1978 óta rendezik meg orvosok és egészségügyi szakdolgozók számára. 20 sportágban és 6 korcsoportban ad lehetőséget a résztvevőknek összemérni erejüket és felkészültségüket az olimpiai eszmék jegyében. A rendezvényt színvonalas kongresszus kíséri, melynek fő témája a sportorvostan, illetve az egészségmegőrzés. 2019-ben Montenegróban rendezik meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.