EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Pécs

Nemcsak a műtőben remekeltek az orvosok!

A pécsi orvosok évek óta remekelnek az Orvosi Világjátékokon, amit idén Máltán rendeztek meg június 16. és 23. között. A nyolc versenyző összesen 23 éremmel tért haza, többségében arannyal!

Több mint 2500 orvos és egészségügyben dolgozó dobta le a fehér köpenyét, hogy a World Medical and Health Games-en, azaz az Orvosi Világjátékokon összemérje erejét. A pécsiek elsöprő sikert arattak.


11 arany-, 7 ezüst- és 4 bronzérem

Pécsről összesen nyolcan utaztak, köztük szülész-nőgyógyász, ortopéd, traumatológus szakorvos, sporttudományi szakember és gyógytornász is. Az egyik bajnoki címvédő, dr. Stefanovits Ágnes minden számban remekelt.

– Súlylökésben, diszkoszvetésben és kalapácsvetésben sikerült megvédenem a bajnoki címet – mondta a szülész-nőgyógyász, aki hozzátette: az év legjobbjait dobta a játékokon.


A pécsi csapat

Ágnes szerint a magyarok kiemelkednek kalapácsvetésben a mezőnyből, nem nagyon van ellenfelük. Egyedül Lengyelországban és Németországban van nagy hagyománya a dobóatlétikának. Ezt jelzi az is, hogy az érmek nagy részét ezen számokban szerezték meg.
A másik pécsi sikersport az úszás volt, itt csapatként váltóban is jól szerepeltek a hazaiak.

A sport összehozza a világ orvosait

– Egy ilyen világjátékon egy héten keresztül szinte minden a sportról szól – mondja Ágnes. – De köttetnek olyan barátságok, amelyek a hétköznapokban is megmaradnak.

– Nagyon jó hangulata van a versenynek, ilyenkor kicsit mindenki kiereszti a gőzt – mondja a szülész-nőgyógyász. Ágnes szerint az elmúlt hat évben egy olyan sportos orvosi gárda alakult ki, akik évről évre találkoznak és megosztják tapasztalataikat.

A fesztiválhangulaton és a sportsikereken kívül tudományos szimpózium is kapcsolódott a rendezvényhez, melyen dr. Gőcze Katalin a PTE ÁOK Sportmedicina Tanszék adjunktusa két, nagy érdeklődésre számot tartó előadást tartott.

Köszönet

Ágnes kiemelte, hogy sok pécsi segítséget is kaptak.

Ágnes (balra) barátnőjével, Kácser Krisztinával jár a világjátékokra

– A két dobóedzőnek, Katits Kálmánnak és Nagy Ákosnak mindenképp szeretném megköszönni a támogatást, de emellett Czerpán István elnök úrnak is, aki a Pécsi VSK részéről lehetővé tette, hogy a PVSK pályáján készüljünk. Köszönetet mondunk dr. Miseta Attilának, a PTE rektorának; Téczely Tamásnak, a Testnevelés- és Mozgásközpont vezetőjének, valamint Karsai Istvánnak az ÁOK és a Medikus SE részéről, akik támogatásukkal biztosították részvételünket a világjátékokon. Külön köszönetet érdemel Sántics Béla mesteredző, aki a korábbi olimpikonok felkészítése után vállalta az úszócsapat formába hozását – tette hozzá dr. Stefanovits Ágnes.

Az Orvosi Világjátékokat 1978 óta rendezik meg orvosok és egészségügyi szakdolgozók számára. 20 sportágban és 6 korcsoportban ad lehetőséget a résztvevőknek összemérni erejüket és felkészültségüket az olimpiai eszmék jegyében. A rendezvényt színvonalas kongresszus kíséri, melynek fő témája a sportorvostan, illetve az egészségmegőrzés. 2019-ben Montenegróban rendezik meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.