2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Ózd

Noszvaj, a lehetőségek tárháza

Az Észak-borsodi Leader Unió Helyi Közösség Egyesület elnöksége pikniket rendezett június 14-én a Héti-tó partján, ahol a turizmus területén jelentős sikereket elért Heves megyei Noszvaj község turisztikai menedzsere tartott előadást. A rendezvény házigazdája Bende György, az egyesület elnöke, Hét község polgármestere volt.

Az esemény célja az volt, hogy a térségben tevékenykedő aktív szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok képviselőinek lehetőséget teremtsenek a párbeszédre, a kötetlen eszmecserére a térség jövőjéről és az aktuális fejlesztési elképzelések összehangolásáról. Az alaphangot Noszvaj község turisztikai menedzsere, Czinkéné Szűcs Krisztina előadása adta meg, aki települését idegenforgalmi szempontból mutatta be. Kitért a kezdeti nehézségekre, az első szervezési bakikra, amiken csak közösségi összefogással sikerült túljutniuk. Bemutatta, hogyan használja ki a lakosság Noszvaj adottságait és hagyományait annak érdekében, hogy minél több látogatót csábítsanak a településre, ezzel növelve a helyben eltöltött vendégéjszakák számát és a szolgáltatók idegenforgalmi bevételét. Az érdeklődők megismerhették a helyi gasztronómiai különlegességek köré szerveződő rendezvényeket, amelyek érdekessége, hogy elkészítésük gyakran interaktív módszerekkel történik, tehát a látogatók nemcsak nézhetik az egyes fogások elkészítését, hanem maguk is bekapcsolódhatnak.


A noszvaji barlanglakások igazi kuriózumnak számítanak. A riolittufába faragott üregeket az 1960-as évekig lakták, ma alkotótelep működik bennük
MTI Fotó: Komka Péter

A noszvaji turizmus egyik fő célcsoportja a nagyvárosi családok, így gyermekeknek szóló egyedi programok is szerepelnek a rendezvénynaptárukban. A községben a nagy szállodákon kívül kisebb falusi szálláshelyek is működnek. Az előadásból a közönség tippeket kapott arról, hogy könnyen kivitelezhető újításokkal hogyan tehető vonzóbbá a turisták számára egy szálláshely. Mindez persze nem juthatna el a közönséghez megfelelő marketing nélkül, így Noszvaj tematikus honlapokat működtet, amelyeket mindig gondosan aktualizál.

Fotó: Lokál
 Noszvajon is voltak zökkenők – mondta Czinkéné Szűcs Krisztina

Az előadást követően – a házigazda település kemencés különlegességeinek kóstolója mellett – a jelenlévők megbeszélték, hogyan adaptálhatók a noszvajiak módszerei az észak-borsodi térség adottságaira, mennyiben mások a tradícióik, és milyen egyedi hozzáadott értéket lehetne nyújtani a turistáknak. Egyetértettek abban, hogy csak az ágazatban érdekelt szolgáltatók együttműködése révén lehet előrelépni a turizmus területén.


Fotó: Lokál
A kistérség vezetői érdeklődéssel figyelték az előadást

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.