EUR: 321,99 Ft
CHF: 285,28 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Ózd

Noszvaj, a lehetőségek tárháza

Az Észak-borsodi Leader Unió Helyi Közösség Egyesület elnöksége pikniket rendezett június 14-én a Héti-tó partján, ahol a turizmus területén jelentős sikereket elért Heves megyei Noszvaj község turisztikai menedzsere tartott előadást. A rendezvény házigazdája Bende György, az egyesület elnöke, Hét község polgármestere volt.

Az esemény célja az volt, hogy a térségben tevékenykedő aktív szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok képviselőinek lehetőséget teremtsenek a párbeszédre, a kötetlen eszmecserére a térség jövőjéről és az aktuális fejlesztési elképzelések összehangolásáról. Az alaphangot Noszvaj község turisztikai menedzsere, Czinkéné Szűcs Krisztina előadása adta meg, aki települését idegenforgalmi szempontból mutatta be. Kitért a kezdeti nehézségekre, az első szervezési bakikra, amiken csak közösségi összefogással sikerült túljutniuk. Bemutatta, hogyan használja ki a lakosság Noszvaj adottságait és hagyományait annak érdekében, hogy minél több látogatót csábítsanak a településre, ezzel növelve a helyben eltöltött vendégéjszakák számát és a szolgáltatók idegenforgalmi bevételét. Az érdeklődők megismerhették a helyi gasztronómiai különlegességek köré szerveződő rendezvényeket, amelyek érdekessége, hogy elkészítésük gyakran interaktív módszerekkel történik, tehát a látogatók nemcsak nézhetik az egyes fogások elkészítését, hanem maguk is bekapcsolódhatnak.


A noszvaji barlanglakások igazi kuriózumnak számítanak. A riolittufába faragott üregeket az 1960-as évekig lakták, ma alkotótelep működik bennük
MTI Fotó: Komka Péter

A noszvaji turizmus egyik fő célcsoportja a nagyvárosi családok, így gyermekeknek szóló egyedi programok is szerepelnek a rendezvénynaptárukban. A községben a nagy szállodákon kívül kisebb falusi szálláshelyek is működnek. Az előadásból a közönség tippeket kapott arról, hogy könnyen kivitelezhető újításokkal hogyan tehető vonzóbbá a turisták számára egy szálláshely. Mindez persze nem juthatna el a közönséghez megfelelő marketing nélkül, így Noszvaj tematikus honlapokat működtet, amelyeket mindig gondosan aktualizál.

Fotó: Lokál
 Noszvajon is voltak zökkenők – mondta Czinkéné Szűcs Krisztina

Az előadást követően – a házigazda település kemencés különlegességeinek kóstolója mellett – a jelenlévők megbeszélték, hogyan adaptálhatók a noszvajiak módszerei az észak-borsodi térség adottságaira, mennyiben mások a tradícióik, és milyen egyedi hozzáadott értéket lehetne nyújtani a turistáknak. Egyetértettek abban, hogy csak az ágazatban érdekelt szolgáltatók együttműködése révén lehet előrelépni a turizmus területén.


Fotó: Lokál
A kistérség vezetői érdeklődéssel figyelték az előadást

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.